Fitnes

Da li je doručak najvažniji obrok u toku dana

Da li ste doručkovali danas? Budite iskreni, jer koji god da je odgovor, verovatno i nije važno.

Nove studije pokazuju da doručak možda i nije najvažniji obrok u toku dana. Procenite sami u nastavku teksta.

Mit broj 1

Vaša majka je bila u pravu za mnoge stvari, ali što se tiče doručka,  najverovatnije nije. Istina je da doručak može biti jedan od najvažnijih obroka u toku dana, ali samo ukoliko izjutra jedete nešto što je zdravo. Ipak, ukoliko jedete krofne, pomfrit, hamburger... pod izgovorom da vam je mama rekla da sve što pojedete pre osam ujutru ne goji, onda ne važi da je doručak najbitniji, jer da, sve što pojedete u toku dana, može da vam doda na težini.

Mit broj 2

Posle brojnih istraživanja akademija, pokazalo se da su deca koja su ujutru doručkovala imala bolje rezultate u školi od onih koja nisu. Ipak, kasnije je utvrđeno da nije u pitanju sam doručak, već „ubijanje“ gladi. Deca koja su nešto „gricnula“ imala su identičan učinak kao i ona koja su doručkovala.

Kada se radi o odraslima, nije utvrđeno da hrana pozitivno ili negativno utiče na mozak. Nema dovoljno podataka na tu temu.

Mit broj 3

Ukoliko imate obilan doručak, manje ćete imati potrebu za hranom u ostatku dana. Ova tvrdnja nije nužno istinita. Istraživanja su dokazala da su osobe koje su unele 335 kalorija ugljenih hidrata, zatim one koje su unele 360 kalorija vlakana, kao i one koje nisu doručkovale, mogle da unesu jednak broj kalorija u ostatku dana.

Isitna je da su osobe koje su propustile doručak bile gladnije u vreme ručka, ali nije se pokazalo da žude za kaloričnijom hranom.

Mit broj 4

Gubi se na težini doručkujući. Da li je tako? U jednom istraživanju, koje je trajalo 12 nedelja, istražitelji su pratili težinu 52 žene, koje su bile gojazne i davali su im jelovnik sa istim brojem kalorija. Onima koje su pre istraživanja doručkovale, ukinut je doručak, a onima koje nisu pre toga imale običaj da doručkuju, rečeno je da moraju doručkovati.

Krajnji rezultat istraživanja pokazao je da navika o doručkovanju ne utiče značajno ni na gubljenje, kao ni na dobijanje kilograma.

Mit broj 5

Doručak otupljuje. Pogrešno. Doručak nam daje energiju, kao i bilo koji drugi obrok. Tokom dve nedelje, vršena je opservacije dve grupe ljudi, koji su bili zaposleni. Jedna grupa je doručkovala, druga ne. Primećeno je da su oni koji su unosili hranu do 12 sati, bili „življi“, odnosno aktivniji, sa više energije.

Mit broj 6

Doručak ubrzava metabolizam. Da li je istina? Bilo bi lepo da je tako, zar ne? Nažalost, moramo da vas razočaramo. Doručak ne igra nikakvu ulogu u brzini metabolizma, odnosno brzini kojom telo sagoreva kalorije.

Ono što je potvrđeno jeste da osobe koje doručkuju, unose 11 kalorija više na dnevnom nivou. Koliko je 12 kalorija? Skoro ništa, imajući u vidu da žena  u proseku unese između 2000 i 2200 kalorija u toku dana.

Uprkos svemu, ne menjamo mišljenje i mislimo da je podjednako važno imati svaki od pet obroka u toku dana i to zdravih, naravno. Na vama je da odlučite, hoćete li doručkovati ili ne.

Povezane teme

Parfemi

Zvanično: Margo Robi je postala lice parfema Gabrielle Chanel Essence

Prva fotografija reklamne kampanje se pojavila na internetu i veoma je lepa!

Parfemi

Gianfranco Ferré Blooming Rose

Đanfranko Fere je bio italijanski modni dizajner koji je dobio nadimak „Arhitekta mode“, kako zbog svog dizajna, tako i zbog svoje arhitekture.

Fitnes

4 hormona zbog kojih dobijate na težini

I saveti, kako ih vratiti u normalu!

Trendovi

Top 10 beauty favorita za mesec jul

Mesec jul je stigao, a sa njim i novi proizvodi u našoj beauty rutini.

Nega kože

Deset grešaka koje narušavaju lepotu a koje činimo svakog jutra

Kada se ujutru probudimo, mehanički obavljamo neke radnje, specifične za našu rutinu.

Parfemi

7 parfema koji su savršeni za vrele letnje dane

Odabrati parfem za vruću letnju sezonu, koji će mirisati jednako dobro i u zagušljivoj metropoli i na prostranoj snežno beloj plaži je prava umetnost.

Make up

Boje leta

Pronađite look koji vam najbolje pristaje.

Make up

Šta treba znati o novom kozmetičkom brendu Lejdi Gage

Lejdi Gaga je objavila svoj vlastiti brend kozmetike – a evo zašto s nestrpljenjem čekamo lansiranje novih proizvoda.

Trendovi

Šta je kanabidiol i zašto svi pričaju o tome?

Nova komponenta koja može postati ogromni velnes trend!

Make up

Sto posto otporna

Pitate se kako da vam makeup traje i po najvećim vrućinama? Rešenje je dugotrajna i vodootporna šminka.

Fitnes

5 razloga za dodavanje spanaća dnevnoj ishrani

Objašnjavamo zašto je ovo povrće postalo pravi "kralj" u Francuskoj i u čemu zaista leži njegova korist.

Parfemi

Điđi Hadid je postala lice novog mirisa Wonderlust - Michael Kors

Američki model pojavila se u reklamnoj kampanji novog mirisa - Michael Kors Wonderlust.

© Copyright 2019. All Rights Reserved, Astrology.

Developed by