Saveti stručnjaka

Zimnica, da ili ne?

Tradicionalni običaj pripreme zimnice ima svoje zagovornike i protivnike. Prvi tvrde da je u pitanju važan porodični čin, a drugi da je to gubljenje vremena...

 

Za

Dr Tatjana Mraović

Dijetolog u Savetovalištu za ishranu VMA

 

Ukus ljubavi koja leči

 

Da, ja pravim zimnicu i ne mislim da je to gubljenje vremena, naprotiv. To je dar ljubavi kroz zalogaj mojoj porodici. To je tradicija, miris mamine kuhinje, prijatnost sećanja na detinjstvo i radost otvaranja prve tegle ajvara ili džema od šljiva. Domaća zimnica ima ukus ljubavi, a ljubav leči, dakle, veoma je zdrava. “Ubijanje” zbog hranjenja je svojstveno našem rodu, tako da je to koliko “ubijemo povrće” pripremajući zimnicu zanemarljivo u odnosu na dobit od lepog zalogaja kad zima zagudi. Termičkim obrađivanjem hrane često se gube neka nutritivna svojstva namirnica, pre svega vitamina rastvorljivih u vodi. Zato se i savetuje da smanjimo dužinu kuvanja hrane i da spremamo ono što ne zahteva dugo krčkanje.

 

Iz Kolumbovog doba

S druge strane, imate i zimnicu, poput turšije i kiselog kupusa, koja potpuno zadržava prirodna svojstva povrća. Kolumbovi moreplovci preživeše dugu plovidbu i osvojiše nove svetove jedući kiseli kupus – on ih je spasao skorbuta, bolesti nedostatka vitamina C. U svakom slučaju, zimnica nije bolesna hrana. Bolje rečeno, zaslužuje više preporuka od brze hrane, lisnatog peciva, masnog bureka, jeftinih mesnih prerađevina, koncentrovanih slatkiša, gaziranog pića, proteina u prahu na kilo u prvoj teretani....

 

Ljubav iz rerne za ovu zimu!

 

Kada napravite sataraš po vašem ukusu, stavite ga, onako vrelog, u oprane tegle i zatvorite originalnim poklopcem. U rerni poređane tegle zagrevajte na 100 stepeni sat vremena. Sutradan ih ohlađene izvadite iz rerne i ostavite na polici ostave u kojoj držite samo vašu zimnicu. Prijatno i uzdravlje.

 

 

PROTIV

 

Toni Radič

Kuvar zdrave hrane

 

Problematičan pristup

 

Zimnica je dobra opcija za skladištenje hrane preko zime, ukoliko se pripremi na dobar način. Nažalost, veliki procenat zimnice koja se danas priprema je veoma problematična zbog korišćenja štetnih sredstava za konzerviranje.

 

Šećer, alkohol, dim...

 

Beli šećer je veoma štetan, a masovno se koristi za pripremanje džemova. Istraživanja pokazuju da sposobnost imunosistema drastično slabi kako se povećava količina unetog belog šećera. Za konzerviranje povrća najčešće se koristi sirće, koje je takođe vrlo štetno jer se pravi od alkohola. Istraživanja pokazuju da unos malih količina alkohola u velikoj meri slabi čovekovo fizičko i mentalno zdravlje. Sušenje na dimu jeste sledeća jako loša tehnika konzerviranja hrane. Poznato je da muve ne sleću na dimom sušene proizvode jer znaju da je to otrovno. Kuvanjem (bez korišćenja štetnih konzervanasa) uništava se veliki deo hranljivih sastojaka iz voća i povrća.

 

Najbolje tehnike konzerviranja: 

 

1. Sušenje biljaka na suncu. U početku se suše u hladu, a zatim direktno na suncu. Na ovaj način može da se skladišti veliki broj plodova.

2. Ceđenje biljaka i sokovi uskladišteni u vakuumirane plastične savitljive kanistere. Na tržištu se mogu naći kanisteri od pet litara. Oni ne dozvoljavaju prodor vazduha prilikom istakanja soka i omogućavaju da se sokovi ne kvare više meseci.

3. Čuvanje plodova u hladnom i suvom podrumu koji ima protok vazduha, uz povremeno uklanjanje plodova koji počinju da trule.

 

Povezane teme

Parfemi

Zvanično: Margo Robi je postala lice parfema Gabrielle Chanel Essence

Prva fotografija reklamne kampanje se pojavila na internetu i veoma je lepa!

Parfemi

Gianfranco Ferré Blooming Rose

Đanfranko Fere je bio italijanski modni dizajner koji je dobio nadimak „Arhitekta mode“, kako zbog svog dizajna, tako i zbog svoje arhitekture.

Fitnes

4 hormona zbog kojih dobijate na težini

I saveti, kako ih vratiti u normalu!

Trendovi

Top 10 beauty favorita za mesec jul

Mesec jul je stigao, a sa njim i novi proizvodi u našoj beauty rutini.

Nega kože

Deset grešaka koje narušavaju lepotu a koje činimo svakog jutra

Kada se ujutru probudimo, mehanički obavljamo neke radnje, specifične za našu rutinu.

Parfemi

7 parfema koji su savršeni za vrele letnje dane

Odabrati parfem za vruću letnju sezonu, koji će mirisati jednako dobro i u zagušljivoj metropoli i na prostranoj snežno beloj plaži je prava umetnost.

Make up

Boje leta

Pronađite look koji vam najbolje pristaje.

Make up

Šta treba znati o novom kozmetičkom brendu Lejdi Gage

Lejdi Gaga je objavila svoj vlastiti brend kozmetike – a evo zašto s nestrpljenjem čekamo lansiranje novih proizvoda.

Trendovi

Šta je kanabidiol i zašto svi pričaju o tome?

Nova komponenta koja može postati ogromni velnes trend!

Make up

Sto posto otporna

Pitate se kako da vam makeup traje i po najvećim vrućinama? Rešenje je dugotrajna i vodootporna šminka.

Fitnes

5 razloga za dodavanje spanaća dnevnoj ishrani

Objašnjavamo zašto je ovo povrće postalo pravi "kralj" u Francuskoj i u čemu zaista leži njegova korist.

Parfemi

Điđi Hadid je postala lice novog mirisa Wonderlust - Michael Kors

Američki model pojavila se u reklamnoj kampanji novog mirisa - Michael Kors Wonderlust.

© Copyright 2019. All Rights Reserved, Astrology.

Developed by