Umetnost

Genijalna baka u lucidnom svetu tufni

Prva asocijacija na ovu kreativnu gospođu su mnoštvo tačaka i jarke boje, a sada se našla na tronu umetničkog establišmenta kao najplaćenija živa umetnica svih vremena, nadmašivši cenom svoje slike od 7,3 miliona dolara mnoge uvažene koleginice...

Umetnica Jajoi Kusama, koja 22. marta puni 88 godina, ne prestaje da fascinira planetu svojim doživljajem sveta oko sebe. Njene tačkice mogu da zavrte razum i najtrezvenijoj osobi, a kao ličnost, koja od 1977. živi u duševnoj bolnici, definitivno potvrđuje tvrdnju da je stvaranje lek za mnoge neuroze. Kako je prof. Vladeta Jerotić naveo u svom delu Bolest i stvaranje: „Jedna ista bolest od jednog čoveka pravi hroničnog i teškog duševnog bolesnika, a drugom pomaže da bude Dostojevski.“ I mada je njen život od najranijeg detinjstva bio prožet nerazumevanjem okoline, prvo u rodnom Japanu, a potom i u Njujorku, koji je za to vreme dok je stvarala u njemu važio za meku avangarde i naprednih ideja, ona spokojno ulazi u poslednju etapu svog životnog ciklusa jer je kočano uvažena i od publike, ali i od kritike.

Tako je renomirani portal Artnet objavio da se Jajoi Kusama ove godine našla na vrhu spiska najskuplje prodavanih živih umetnica – njen rad White no. 28 iz 1960. na aukciji u kući Christie dostigao je fantastičnih 7,3 miliona dolara. Galerije koje su je šezdesetih godina odbijale, sada s uvažavanjem prave njene retrospektive, a ona više nego ikad ima razloga da bude ponosna na svoju zaostavštinu planeti. A epilog njenog dosadašnjeg stvaralaštva je više nego impresivan – ona gotovo frenetično prilazi ispoljavanju svoje kreativnosti. Dovoljno je pomenuti da je 1957, kada je emigrirala u Njujork, iz svog rodnog Macumota ponela 60 svilenih kimona i preko 2.000 slika namenjenih prodaji. Sedamdesetih je bila vrlo posvećena hepeninzima i performansima s naglašenom seksualnom konotacijom, ali i jasnom naznakom da nije ljubitelj seksa, naprotiv. „Nemam nameru da lečim svoje psihičke probleme, već želim da ih iskoristim kao pogonsko gorivo za svoj umetnički rad“, rekla je nekom prilikom ekscentrična umetnica.

A osim slika, neobičnih skulptura, instalacija, ona je sama po sebi ikona stila koji ne prati trendove, ali se nameće kao autentičan. Upravo zahvaljujući modi i kući Louis Vuitton i njenom tadašnjem kreativnom direktoru, Marku Džejkobsu, Jajoi se trgnula iz depresije i duševnog bola koje je doživela nakon smrti svog 25 godina starijeg platonskog partnera, vajara Džozefa Kornela, vrativši se u žižu javnosti neobičnija i lucidnija nego ikad. Šest godina nakon posete Džejkobsa, 2011, ona za LV radi cipele, satove, nakit i aksesoare od kože. Odmah potom sarađuje i s kompanijom Lancôme, praveći ulustracije za ograničenu seriju od šest sjajeva za usne.

Trenutno je aktuelna njena retrospektivna izložba u Hirshhorn Museum and Sculpture Garden u Vašingtonu, koja traje do 14. maja, a sadrži šest njenih čuvenih soba s beskonačnim ogledalima uz izbor ključnih radova, koji na najreprezentativniji način dočaravaju čudesni svet tufni i paterna lucidne Jajoi Kusame.

Povezane teme

Film

Matriks i Neo se vraćaju 20 godina kasnije

Kijanu Rivs i Keri-En Mos igraće u četvrtom nastavku Matriksa.

Film

Kventin Tarantino će prvi put postati otac

Kventin Tarantino, 56-godišnji režiser, priprema se da prvi put postane otac.

Muzika

Lara Fabijan – Ljubav je spas za čovečanstvo

Milioni ljudi širom sveta obožavaju je zbog muzike kojom šalje poruku o ljubavi, jednakosti i snažnim emocijama.

Film

Disney je objavio fotografiju pasa iz rimejka "Maza i Lunja"

Kompanija Disney trenutno radi na rimejku animiranog filma "Lady and the Tramp" iz 1955. godine.

Muzika

Šon Mendes i Kamila Kabeljo: zašto fanovi misle da je njihova veza PR?

Nedavno su Kamila i Šon konačno potvrdili svoju vezu, ali iz nekog razloga fanovi im ne veruju.

Knjige

Preporuka za čitanje: U senci masline – Lusinda Rajli

Prošlo je dvadeset četiri godine otkad je Helena provela čaroban raspust na Kipru, gde se prvi put zaljubila.

Film

6 razloga zašto su Prijatelji najbolja serija svih vremena

U 2019. godini serija „Prijatelji“ slavi 25. godišnjicu, ali još uvek ne gubi svoju popularnost ili relevantnost.

Muzika

Majli Sajrus i Lijam Hemsvort su se razveli 8 meseci nakon venčanja

Vest je potvrdio zvanični predstavnik poznatog para!

Umetnost

"Peabody" muzej otvoriće izložbu posvećenu stilu Ajris Epfel

Preko 1000 predmeta iz garderobe Ajris i njenog supruga Karla.

Film

Mila Jovović će treći put postati majka

Mila Jovović se priprema da treći put postane majka.

© Copyright 2019. All Rights Reserved, Astrology.

Developed by

www.surrogacycmc.com/prices/

У нашей фирмы нужный портал с информацией про start-sport.com.ua.
слипы для мальчиков