Umetnost

Otvorena izložba Vojvođanske banke i Galerije Matice srpske "Odgovorno u kulturi"

Odabrana dela nacionalnih slikara prvi put pred beogradskom publikom

Dela iz bogate umetničke kolekcije Vojvođanske banke autora Milana Konjovića, Milana Kečića, Stojana Trumića, Milana Kerca, Zorana Petrovića i drugih proslavljenih nacionalnih slikara danas su prvi put predstavljena beogradskoj publici na otvaranju izložbe „Odgovorno u kulturi“ u Narodnoj banci Srbije.

Na postavci, organizovanoj u okviru istoimenog projekta Vojvođanske banke i Galerije Matice srpske, predstavljene su  33 odabrane  slike najznačajnijih domaćih umetnika druge polovine XX veka. Izložba će biti otvorena za javnost, te će svi ljubitelji umetnosti, do 12. maja  besplatno moći da uživaju u postavci u izložbenom prostoru NBS-a,  svakog radnog dana u intervalu od 10 do 18 časova. Nakon toga će u okviru „Karavana slika“ nastaviti svoj put i obići najveće gradove u Srbiji.

 

„Priliku da u Beogradu po prvi put izložimo ova vredna i pažljivo odabrana dela dugujemo našim partnerima iz Galerije Matice srpske, ali i Narodnoj banci Srbije koja nam je ustupila izložbeni prostor. Stručnjaci Galerije su dali značajan doprinos i uložili puno truda kako bi se bogata kolekcija srpske likovne umetnosti, koju baštini Vojvođanska banka, obradila i predstavila javnosti. Želim da im se zahvalim, jer sada uz njihovu podršku izlažemo 33 slike, dok istovremeno radimo na obradi i valorizaciji preostalih 600 dela, koliko ih ima u kolekciji“, rekla je Zorica Džida, direktorka Sektora društveno odgovornog poslovanja Vojvođanske banke.

Ona je istakla da će u narednih nekoliko meseci putujući „Karavan slika“ obići više gradova u Srbiji, i da je jedan od ciljeva projekta „Odgovorno u kulturi“ da dela iz kolekcije Banke budu dostupna svim ljubiteljima umetnosti u našoj zemlji.

„Vojvođanska banka će zajedno sa partnerima iz Galerije Matice srpske nastaviti da radi na očuvanju pravih vrednosti. Ljudi u galerijama ne gledaju samo slike i eksponate. Ovde saznaju i uče o svom nacionalnom nasleđu - kulturi i tradiciji. Zbog toga je podrška kulturnom životu Srbije jedan od prioriteta društveno-odgovornog poslovanja naše banke“ , dodala je Džida.

"Izuzetno nam je drago što imamo priliku da u prostoru Narodne banke Srbije predstavimo saradnju Galerije Matice srpske i Vojvođanske banke. Izložba „Odgovorno u kulturi” je izbor najreprezentativnijih i najboljih dela koji ukazuje na umetničke vrednosti sakupljene pod krovom banke u proteklih pola veka i pokazuje njihov odgovoran odnos prema kulturnom nasleđu", podvukla je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i dodala da istovremeno, ove 33 slike ilustruju tokove i domete nacionalne likovne umetnosti druge polovine 20. veka na našim prostorima te su osnov za razumevanje istorije umetnosti te epohe.

Ona je iskoristila priliku da se još jednom zahvali Vojvođanskoj banci na poverenju koje je ukazala Galeriji izabravši je za partnera u tako važnom poslu obrade i prezentacije dela nacionalne kulturne baštine.

Povezane teme

Film

Džulijan Margulis – Žena koja je spasila svet

Zavoleli smo je kao Dobru ženu, a sada joj se divimo u seriji Vrela zona, gde igra naučnicu koja se bori sa pogubnim virusom. Njen lik je ovoga puta inspirisan stvarnom heroinom.

Muzika

Poslušajte novu pesmu Bijonse koja je posvećena "Kralju lavova"

Pevačica nije samo snimila pesmu za film, već je snimila i ceo album inspirisan Afrikom.

Muzika

Tupakovo pismo Madoni biće prodato na aukciji

Izvođači su se upoznali devedesetih, ali su se rastali 1995. godine zbog boje kože pevačice.

Film

Očaravajuće: prvi trejler za film "Mulan"

Adaptacija poznatog Diznijevog crtanog filma.

Knjige

Šta čitamo ovog leta: Divljina – Šeril Strejd

Šeril Strejd stekla je svetsku slavu knjigom „Divljina“ (Wild), nezaboravnim bestselerom memoarske proze.

Muzika

Pogledajte novi spot Majli Sajrus gde je kopirala odeću Britni Spirs

Pevačica je objavila video za pesmu „Mother's Daughter“.

Muzika

Poslušajte pesmu Vitni Hjuston koju nikada do sada niste čuli

Novu pesmu je objavio producent pevačice Klajv Dejvis.

Film

Rašel Lefevr – Ratnica za pravdu

Uloga hrabre advokatice koja se bori za oslobađanje pogrešno osuđenih u seriji „Dokazano nevin“ proslavila je i talenat i lepotu mlade kanadske glumice.

Film

Netflix je objavio trejler za film o Bobu Dilanu

Netflix je predstavio trejler za dokumentarac o legendarnom muzičaru Bobu Dilanu, koji je snimio jednako poznati reditelj Martin Skorseze.

Knjige

Backstage at Chanel - nova ilustrovana knjiga

Nova ilustrovana knjiga će ispričati sve o modnoj kući Chanel u bekstejdžu.

Film

Demi Mur je govorila o strahu od starosti

Glumica ne voli svoj izgled i bori se sa procesom starenja.

Muzika

Rijana je proglašena najbogatijom pevačicom

Njena zarada je 600 miliona dolara godišnje!

Muzika

Koji je prvi hip-hop umetnik postao milijarder?

Američki Forbes je objavio koji je reper prvi put u istoriji postao milijarder.

Umetnost

Izložba fotografija-Etnology Fest

Na platou ispred Umetničkog paviljona Cvijete Zuzorić, 3. juna otvorena je izložba fotografija pod nazivom „Etnology people“ koja je na programu istoimenog festivala Etnology...

© Copyright 2019. All Rights Reserved, Astrology.

Developed by

www.proffitness.com.ua/category/orbitreki/

https://adulttorrent.org

верхняя одежда для детей