Umetnost

Posetili smo muzej Yves Saint Laurent u Marakešu

Da li planirate putovanje u Maroko? Ovo mesto morate da vidite!

Muzej Yvesa Saint Laurent u Marekešu, (mYSLm) otvorio je svoja vrata u oktobru 2017. godine. Istovremeno je otvoren i pariski muzej dizajnera.

Saint Laurent je otkrio Marakeš 1966. godine, a zatim je redovno posećivao ovaj grad. Muzej se nalazi u ulici Rue Yves Saint Laurent u blizini poznate Jardin Majorelle - bašte koju je dizajner rado posećivao, i na kraju kupio da bi je zaštio od uništenja.

Za zgrade muzeja je odgovoran francuski arhitektonski studio KO. Olivier Marti i Karl Fournier su projektovali mnoge stambene zgrade i javne površine u Maroku, Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji. Zaobljena fasada geometrijske gradnje muzeja Yves Saint Laurent, podesća na kuće u Marakešu i pokrivena je ciglama postavljenim u obliku tkanih niti. Cela fasada je izgrađena od terakote, terijskog betona i mermera uz upotrebu lokalnih sirovina.

Na šta možete računati unutra?

U sredini - u hodniku se nalazi veliki YSL logo koji vodi do pojedinačnih soba. Muzej ima četiri stotine kvadratnih metara izložbenog prostora, skice, prototipe, kolekcije odeće i modnih dodataka. Pored toga, muzej ima biblioteku, restoran sa terasom i knjižaru. U prvoj sobi nas pozdravlja poznata haljina u stilu Mondriana. Ovde ćete naći biografske i profesionalne informacije dizajnera - fotografije, isečke iz novina i video projekcije, dokumentujući iz godine u godinu revije, kolekcije i nagrade. Druga soba je posvećena originalnim kreacijama haute couture koje će se redovno zamenjivati iz konzervativnih razloga.

Odeljci pod nazivom „Masculine-Feminine“, „The Colour Black“,„Wymarzona Afryka“, „Ogród“lub „Hommage áMatisse“, predstavljaju lepe, retko viđene originale i neverovatne modne dodatke - cipele, perje, šešire i nakit.

Kada napuštate muzej, posetite baštu Majorelle. Danas se ovde nalazi 300 vrsta biljaka, uglavnom kaktusa, banana i palmi. Pored malog jezera ovde se nalazi i spomenik dizajnera.

Ulaznica košta 10 evra., a muzej je otvoren svakodnevno, osim sredom. Novi muzej Ives Saint Laurent u Marakešu svečano je otvorila prva dama Maroka, princeza Lala Salma. 

foto: elle.pl

Povezane teme

Knjige

Jesen u Veneciji – Andrea Di Robilant

U jesen 1948. Ernest Hemingvej i njegova četvrta supruga putovali su prvi put u Veneciju.

Muzika

Natali Imbrulja je rodila prvenca

Natali Imbrulja je rodila prvo dete u 44. godini.

Film

Demi Mur otvoreno je govorila o razlozima raskida sa Eštonom Kučerom

U memoarima pod nazivom „Inside Out“, glumica je podelila nepoznate detalje svog života.

Muzika

Ed Širan postaje špijun u novom spotu

Dva vrlo lepa špijuna - Kardi Bi i Kamila Kabeljo - pridružila su se njegovoj misiji.

Knjige

Prodavačica – Sajaka Murata

Keiko Furukura ima 36 godina i polovinu svog života zaposlena je kao prodavačica u mini-marketu.

Muzika

Couture haljine i dramatično osvetljenje: novi spot Selin Dion Imperfections

„Pre nego što te zavolim, moram da naučim da volim sebe.“

Muzika

10 hitova Stinga koje možemo zauvek slušati

Britanski muzičar Sting postao je poznat tokom postojanja grupe The Police, a pesme koje je napisao za bend smatraju se jednim od najboljih u istoriji popularne muzike.

Knjige

Preporuka za čitanje: Florida – Loren Grof

Ulazite u svet koji je istovremeno pripitomljen i divlji - mesto u kojem su opasnosti vrebaju i spremne su za napad, ali najveće pretnje i tajne i dalje su emotivne i psihološke pr...

Muzika

Hologram Vitni Hjuston kreće na svetsku turneju

Američka kompanija BASE Hologram, zajedno sa Estate of Whitney, kreirala je hologram pevačice Vitni Hjuston za turneju "Veče sa Vitni".

Knjige

Grazia preporučuje: Gospođica Koko i miris ljubavi – Mišel Marli

Pariz 1919. Koko Šanel je pošlo za rukom da izgradi uspešnu modnu kuću.

© Copyright 2019. All Rights Reserved, Astrology.

Developed by