Blog

BOLJA POLOVINA


Da li je banana bolja od ribizle ili su jednostavno različite, i to je sve?, pita se ovog meseca Beta Mužjak

Sedeti u čekaonici bilo koje vrste zdravstvene ustanove je jedno duboko odvratno iskustvo. Nema tamo srećnih, a skoro da nema ni normalnih. Nema veze što sediš na medicini rada a ne psihijatriji, recimo. E tamo se čovek nasluša najkvalitetnijih idiotskih verbalnih dijareja iz usta neviđenih stručnjaka na sve teme. Na svu sreću, vrlo retko zalazim tamo jer knjižicu nisam overavao poslednjih šest godina, ali vrlo dobro pamtim mudrost kašljucave babe koju je izrekla dok sam čekao pregled. “Doktori nećeju da mi ozdravimo jer onda ko će im dolaziti ovde da tako zaradidu platu!” Na šta je deda do nje, intelektualac-analitičar sličnog kova, samo dodao akademski zaključak: “Neće obućar da svi imaju dobre cipele.”

Muški kolumnista u ženskom magazinu ima da za svoj posao zahvali razlikama između žena i muškaraca. Da toga nema, niko ga ne bi zvao da metaniše na 4.000 slovnih znakova svakog meseca. On (još gore – ja!) bi ostao bez ‘leba preko pogače, a ovde bi bila još jedna stranica maskara i senki bez kojih se ove jeseni jednostavno ne može. Samo izuzetno blesav i nesvakidašnje pošten autor će vam javno priznati da je sve to dobrim delom namerna mistifikacija i da te razlike nisu baš tolike. Ja, naravno, nisam tako pošten.

Razlika u polovima jeste taman tolika da nikad ne prestanemo da joj se čudimo i iz toga cedimo neverovatne priče i teorije. Hvala majci prirodi na tome. Ono što mene izuzetno nervira je onaj deo, koji uvek nekako proistekne iz izučavanja tih razlika, u kom se pokušava zaključiti ko je bolji. Dragi doktore, supruga i ja želimo da pravimo dete, pa smo došli da pitamo jel’ bolje muško ili žensko?

Ne znam da li ste primetile da se u ogromnoj većini slučajeva zaključi kako su žene bolje. Bože, kakva glupost! Matematički, to je zato jer žena ima više, a sve hvale sebe, plus im u pomoć priskače nemali deo muškaraca izdajnika.

Kad vidim ili čujem kako neko kreće sa uvlakačkim hvalospevima ženi kao takvoj, dođe mi da se ujedem po leđima. Te “žene su bolji deo čovečanstva”, te “da žene vode svet, ne bi bilo ratova i mržnje”... Tačno vidim zadnje namere iza ovih ljigavosti. Muškarac koji ovo cedi kroz zube nada se snošaju na krilima odobravanja, a žena želi da joj druge žene odaju priznanje i da je vide kao neverovatno hrabru. Liderku.
Zašto bi žene bile bolje? Zašto bi bilo koji pol bio bolji? Zar to što ti visi, ili ne visi, među nogama određuje tvoj kvalitet? Kakvih sam se ja skotova ženskog pola nagledao. Glupih, pakosnih, nesposobnih, punih mržnje, zavisti. Jednako toliko sam se nagledao takvih muškaraca. Jeste tu svako bio smeće na svoj, dlakaviji ili lepši način, ali bili su smeće. Pol im tu nije ni pomogao ni odmogao.

Ako bih hteo da nađem opravdanje za popularnost “žene su bolje” tabora, onda bih ga morao potražiti u istoriji. Tek od skoro žene uopšte i imaju priliku i pravo da se oglase po ovom pitanju. Istina je da im muškarci nisu dozvoljavali da iznose mišljenje. Tek sa pojavom feminizma, te ekstremističke, radikalne teorije po kojoj su i žene ljudska bića, ravnopravna sa muškarcima, ovo je postalo moguće. Greška je nastala u daljoj razradi, pa se tako stiglo do “ko je bolji” pitanja, koje je glupo. Neka pitanja su jednostavno glupa, bez obzira što gramatika dozvoljava njihovo postavljanje. Koje boje je utorak? Da li je sir ljubomoran?

Rasizam i rasa kao naučna kategorija su prokazani i odbačeni zato što je nauka lepo i van svake sumnje pokazala da ovi pojmovi ništa ne objašnjavaju. Ljudi različitih “rasa” imali su više međusobnih sličnosti nego oni koji pripadaju istoj “rasi”. Isto mu dođe i sa rodnim podelama. Družim se sa “muški hrabrim” ženama i sa “ženski naivnim” muškarcima. Znam “ženski brižne” tipove i “muški bahate” cure. Treba da prestanemo da prideve uopšte vezujemo za polove.

Još samo da objasnim zašto nikad nisam sreo muškarca koji ume da opegla košulju i idem s ovim tekstom pred Skupštinu UN.

Komentare šaljite na: [email protected] ili grazia@atticamedia.rs

Tags:
Povezane teme

U fokusu

Majli Sajrus je objasnila zašto ne želi decu

Odavno smo shvatili da Majli Sajrus ima malo zajedničkog sa atraktivnom tinejdžerkom Hanom Montanom.

U fokusu

Leto na švajcarskoj rivijeri

Romantična avantura po obali Ženevskog jezera počinje putem ka Montreju, kroz gradiće koji su u isto vreme mondenska letovališta, domovi umetnika i poprište istorije

U fokusu

Lejdi Gaga i Bredli Kuper su počeli da žive zajedno

Izgleda da su se glasine o njihovoj romansi pokazale istinitim!

U fokusu

Kuća u kojoj su živeli mladenci Elizabeta II i princ Filip

Gde je provela najsrećnije dane kraljica Elizabeta II?

U fokusu

Kako zaslađivači mogu da pomognu u kontroli težine i koje su „pametne” zamene za šećer

„Ne mogu da se odreknem slatkih stvari, a želim da smršam.” Ovo je jedna od najčešćih rečenica koja se može čuti na svakom koraku...

U fokusu

Nikol Kidman će biti mama po peti put?

Nikol Kidman, 52-godišnja glumica želi veliku porodicu.

U fokusu

Kako preživeti u svetu bez lajkova

Nedavno je Instagram na području Kanade izveo zanimljiv eksperiment sa korisnicima i konačno dao konkretan dokaz da društvene mreže mogu da utiču na mentalno zdravlje.

Intervju

Ana Stanić – Kada emocije vode glavnu reč

Vlasnica kolekcije balada koje nadilaze hirove vremena i promene ukusa otkriva nam kako nastaje muzika koju stvara, na šta kao autorka nikad neće pristati, koje boje smatra sinonim...

U fokusu

Zvanično: Monika Beluči i Nikolas Lefebvre su raskinuli

Glumica je rekla u intervjuu sve o rastanku sa 36-godišnjim partnerom.

U fokusu

Milioni za prevaru: Dženifer Lopez je pripremila bračni ugovor koji se ne dopada Aleksu Rodrigezu

Dženifer Lopez, 49-godišnja glumica i pevačica će se uskoro venčati.

U fokusu

Nova funkcija: Airbnb servis nudi iznajmljivanje ostrva na Pacifiku

Sa ličnim trenerom, šefom kuhinje i terapeutom za masažu!

© Copyright 2019. All Rights Reserved, Astrology.

Developed by

designedby3d.com

виагра купить таблетки

www.velomarket.org.ua