Blog

Jedan klik za novi dejt

Pre bilo kakve osude moderne tehnologije, lepši pol u ovom slučaju duguje javnu zahvalnost nj. k. v. Internetu. Da nije njega, verovatno danas ne bismo znale šta su udvarači i, gotovo sigurno, ne bismo osetile čari savremenog dejta. Savremeni je, sumnjam, krajnji stadijum u evoluciji tradicionalnog ljubavnog sastanka koji je samo po ulozi u otpočinjanju romanse ostao isti, a po svemu ostalom je nešto sasvim drugo. U toj evoluciji tokom koje je sastanak, preko sudara, postao dejt, od presudne važnosti bio je gorepomenuti Veliki Net. On nam je poput Velikog Brata bio saveznik u ljubavnim zadacima koje je trebalo rešiti ako smo za rezultat želele izlazak sa tim i tim. A to je i dalje, budući da bismo iz opusa svog emotivnog života komotno mogle da otpišemo bar polovinu iskustava jer ih ne bismo doživele da nije bilo porukica, smajlića, očekivanih i neočekivanih mejlova, skraćenica na četu iza kojih stoji znak pitanja... Uz odavanje priznanja i SMS-u, naravno.

Ikonica u vidu zatvorene koverte na ekranu nekog od uređaja za komunikaciju moderan je pandan pismu od papira, koga više nema. Mislim na ono na A4 formatu, ispisano rukom, presavijeno na četiri i zapečaćeno poštanskom markom, čiji se ukus oseti na jeziku, neposredno pre lepljenja. S druge strane,Veliki Fejs je zamenio instituciju zajedničkih poznanika preko kojih su se crpele željene informacije. Saznati pojedinosti o njemu, tipa s kim se druži, čime se bavi, šta sluša, s kim se prethodno zabavljao, sve je to za devojke bio ozbiljan detektivski posao, a glavni izvor informacija bio je, uglavnom, širi krug prijatelja. Za momke je dobiti njen broj telefona bio osvajački podvig i najbolji pokazatelj njegovih zavodničkih sposobnosti.

Zanimljivo istraživanje koje je portal Match.com sproveo među 5.000 muškaraca i žena pokazalo je paradoks savremenog udvaranja – danas mladi više komuniciraju, ali se manje viđaju nego pre. Takođe, pravilo tri dana, odnosno pravilo po kojem čekate na poziv tri dana nakon izlaska, više ne postoji. Čak 78 odsto muškaraca izjavilo je da će, zahvaljujući postojanju interneta, vrlo brzo nakon prvog izlaska kontaktirati sa osobom koja ih zanima porukom na društvenim mrežama ili mejlom. Kad su u pitanju žene, čak 48 odsto ispitanica, pre izlaska, detaljno istražuje potencijalnog partnera na internetu – mahom pregledavajući Facebook u potrazi za informacijama o dotičnom. Samo (poražavajućih) sedam odsto ispitanika izjavilo je da partnere upoznaje u kafićima ili preko zajedničkih prijatelja.

U novom svetskom poretku, frajeri su preko noći postali eksperti za kliktanje dugmića na tastaturama kompjutera i touch screena, kojim su usavršili brzinsko ugovaranje ljubavnih susreta. Valjda je to razlog što su žene pootvarale naloge na svim varijantama online komunikacije i u spisak svoje redovne nege uvrstile i kačenje fotografija filtriranih u fotošopu. Čak i oni nešto stariji (koji nisu odrasli na kompjuterima) spontano su prihvatili novu terminologiju udvaračke komunikacije – SMS, chat, mail, message, like, tweet, hushtag... Oni retko staromodni koji i dalje iščekuju frajera starog kova (koji će se držati tradicije i procedure iz ljubavnih komedija) verovatno su i dalje sami. Jer, u međuvremenu je došlo do zamene uloga – momci su počeli da se femkaju, iako je taj glagol do skoro bio namenjen isključivo femama, odnosno ženama. Veruje se da se to dogodilo kao posledica ženske emancipacije koja više ne poznaje granice. Onog trenutka kada su one dobile pravo da biraju (i pozivaju na dejt) oni su dobili pravo da se femkaju. Logični sled okolnosti doveo je do toga da se gospoda, kojima je priroda dodelila primarno zanimanje lovca, više ne trudi oko lovine. Tako danas stvari funkcionišu po principu – muškarac baci udicu u pravcu ribice koja mu je privukla pažnju u velikom podvodnom svetu, pa ako se ona upeca – dobro, ako ne – isto dobro, jer može da pređe na onu drugu.

Godinu za godinom, devojke su ostale uskraćene za jednu od stvari za koje su do tada živele – udvaranje. Naravno, kosmička pravda se uvek pobrine za balans, pa su tako, na drugoj strani dobile pregršt ponuda za izlaske .

Međutim, za dobrog frajera oduvek se valjalo pomučiti. Setite se samo Marine iz Anđela koja, uz podršku najbolje drugarice, razrađuje ozbiljan plan i program za lov na Nikolu, jednog od znamenitih beogradskih frajera svog vremena. Ona menja lični opis, ponire u suštinu njegovih interesovanja, hobija i životnog stila, uleće “pola čuke u termin drugoj ribi”, čak ga i prosi. Lepota i težina tradicionalnog ljubavnog sastanka i ovde dolazi do izražaja u svoj svojoj punoći – momak koji ni mamuran od alkoholisanja ne praktikuje ljubavne sastanke (jer osvaja i bez njih) uspeva da se zainteresuje za običnu devojku tokom višesatne šetnje Kalemegdanom, začinjene romantičnim razgovorima.

Na lajv dejtu nema režiranih emocija i nema prostora za mudro osmišljavanje odgovora na pitanje koje vam je on/ona postavio/la. Ne možete ni da, kao nakon otkucanog SMS-a, sagledate napismeno svoje reči, prvo ih iščitate nekoliko puta i, tek kad ste sigurni da ste ispali pametni, uputite ih tipkom na send. U tom smislu, sastanak posredstvom chata je kao gledanje finala najvažnijeg takmičenja na snimku, reprizu. Nema euforije, uzbuđenja, ne lete leptiri u stomaku, jer znate ishod meča.

Da li činjenica da više nema pravih sastanaka znači da nema potrebe za njima? Ne, naprotiv. Danas su oni više nego poželjni, bar ako pitate sve zaljubljene Marine i ostatak ženskog roda. Čak je velika verovatnoća da ćete na pravom dejtu imati zagarantovan prolaz kod potencijalne. Istina, nije lako, jer je taj pojam sada velika filozofija za modernog muškarca koji nema ni vremena ni stila da se bavi njegovim osmišljavanjem. A sve što je potrebno jeste: korak 1 – okrenuti broj i poželeti joj dobar dan preko žice, a ne preko SMS-a; korak 2 – voditi je u šetnju, u poslastičarnicu, na dnevnu kafu, a ne odmah u noćni klub na piće (uz alkohol je lakše), na kuglanje sa društvom (gde ćete sa svima drugima pričati više nego sa njom) ili nužno na poslednje 3D ostvarenje (kako bi vam mrak bioskopske sale bio saveznik u prvom poljupcu); korak 3 – ispratiti je (peške!) do praga, a ne da joj poželite laku noć preko menjača svog novog četvorotočkaša. P. S. – nikako ne dozvolite da vam broj tipkova i klikova bude obrnuto srazmeran broju izgovorenih reči.

Čak 78 odsto muškaraca izjavilo je da će, zahvaljujući postojanju interneta, vrlo brzo nakon prvog izlaska kontaktirati sa devojkom porukom na društvenim mrežama ili mejlom.

Tekst: Danka Grubačić

Povezane teme

U fokusu

Lejdi Gaga i Bredli Kuper su počeli da žive zajedno

Izgleda da su se glasine o njihovoj romansi pokazale istinitim!

U fokusu

Kuća u kojoj su živeli mladenci Elizabeta II i princ Filip

Gde je provela najsrećnije dane kraljica Elizabeta II?

U fokusu

Kako zaslađivači mogu da pomognu u kontroli težine i koje su „pametne” zamene za šećer

„Ne mogu da se odreknem slatkih stvari, a želim da smršam.” Ovo je jedna od najčešćih rečenica koja se može čuti na svakom koraku...

U fokusu

Nikol Kidman će biti mama po peti put?

Nikol Kidman, 52-godišnja glumica želi veliku porodicu.

U fokusu

Kako preživeti u svetu bez lajkova

Nedavno je Instagram na području Kanade izveo zanimljiv eksperiment sa korisnicima i konačno dao konkretan dokaz da društvene mreže mogu da utiču na mentalno zdravlje.

Intervju

Ana Stanić – Kada emocije vode glavnu reč

Vlasnica kolekcije balada koje nadilaze hirove vremena i promene ukusa otkriva nam kako nastaje muzika koju stvara, na šta kao autorka nikad neće pristati, koje boje smatra sinonim...

U fokusu

Zvanično: Monika Beluči i Nikolas Lefebvre su raskinuli

Glumica je rekla u intervjuu sve o rastanku sa 36-godišnjim partnerom.

U fokusu

Milioni za prevaru: Dženifer Lopez je pripremila bračni ugovor koji se ne dopada Aleksu Rodrigezu

Dženifer Lopez, 49-godišnja glumica i pevačica će se uskoro venčati.

U fokusu

Nova funkcija: Airbnb servis nudi iznajmljivanje ostrva na Pacifiku

Sa ličnim trenerom, šefom kuhinje i terapeutom za masažu!

U fokusu

Rijana o svom ličnom životu, porodici i planovima da postane majka

Rijana je dala iskren intervju i govorila o svojim planovima za budućnost.

U fokusu

Virdžil Ablo otvara ekskluzivnu knjižaru Louis Vuitton

 Virdžil Ablo je najavio otvaranje knjižare.

© Copyright 2019. All Rights Reserved, Astrology.

Developed by

www.buysteroids.in.ua

ディテール adulttorrent.org

кухни на заказ киев