Blog

Ono sve što znaš o meni....

Moja draga prijateljica uveliko je razmenjivala mejlove i slike s društvom do nas. Tako su naša digitalna izdanja tek koji minut kasnila za realnim životom u kafani. I eto mene i nje i njih na nekim novim mestima sajberprostora u nekom novom i nepoznatom društvu, i ko zna gde ćemo završiti... Ima li više bilo čega što nije vredno kačenja na Fejs, odavno nije pravo pitanje, ali svakako jeste ovo – hoće li nam jednoga dana biti žao što smo se tako neoprezno postavljali na ovu mrežu i druge društvene mreže.

Najveći falsifikator prošlog veka i kreator lažnih identiteta Frenk Abagnejl nema profil na Facebooku jer kaže da je ono što je on radio pre pola veka sada hiljadu puta lakše uraditi! Dakle, od bezbednosti na internetu nema ništa, a to nam je dobronamerno saopštio i Mark Zakerberg (kreator Facebooka) kada je preporučio da svi koji smo tamo treba da prihvatimo nulti nivo privatnosti. I eto raja za maliciozne igrarije, ali i ozbiljnija čeprkanja po našim tajnama. Među dobrim poznavaocima informacionih tehnologija već postoji konsenzus da je Facebook, zapravo,  napravljen za prikupljanje podataka o nama i našim socijalnim kontaktima. Argument koji pobija eventualnu sumnju da su zagovornici ove teze žrtve teorije zavere jeste da – Facebook nema takvu prodaju reklama koja bi opravdala tako monumentalan i skup projekat. Mene su, moram da priznam, lako ubedili ovim objašnjenjem, ali je moj profil i dalje aktivan. A i da nije, i da sam ga izbrisala, bilo bi to samo kobajagi jer oni koji hoće do vas, tamo gde ih nikada ne biste pustili, to mogu i da urade. Velika je i intenzivna rasprava o tome ko je zapravo vlasnik naših privatnih podataka na pretraživačima Google, Yahoo, YouTube i drugim provajderima, oni ili mi? Oni smatraju da je to njihovo vlasništvo, a po principu vlasništva svojinu mogu da otuđe, što i rade. Zato nemojte da se čudite što vam na mejlove i profile stižu informacije i linkovi baš za one stvarčice koje vas zanimaju. Ali mislim da su po nas, od Velikog Brata, koji je uvek tu, i naših privatnih hakera koji nas izluđuju lažnim profilima, mnogo opasniji moderni srpski poslodavci. Neki od njih iznajmljuju agencije koje proveravaju naše biografije, a u toj proveri prvo što urade jeste da pretraže sve o nama na internetu. Zato, ako još niste, vreme je da zaključate svoje profile i pokušate da se zaštitite bar od voajera za koje radite.

Hiljade lažnih profila

Od momenta kada je Ešton Kučer došao do milion pratilaca na Twitteru, i druge zvezde shvatile su da su društvene mreže dobar način za podizanje popularnosti. Ali nakon razbacivanja sa milionima sledbenika, firma StatusPeople razvila je aplikaciju Fake Follower Check kako bi  otkrila stvarnu količina lažnih profila. Tako je ispalo da slavni lažiraju jer skoro polovina pratilaca Rijane, Ledi Gage i Džastina Bibera dolazi s lažnih profila.

Sa predavanja prof. Petra Kočovića

Student prava Maks Čerms posetio je pre dve godine Facebookovog izvršnog direktora na Univerzitetu Santa Klara i pitao za svoje podatke. Dobio je CD sa 1.200 stranica, čak i onih izbrisanih, kao i stranica onih ljudi kojih se odrekao kao prijatelja. Podneo je 22 žalbe i na kraju dobio odštetu od 137.000 dolara. “Nisam rekao da ima nečeg kriminalnog već da se FB ponaša kao CIA, Stazi ili KGB”, izjavio je nakon toga Čerms.

 

Povezane teme

U fokusu

U Londonu je otvoren prvi hotel koji brine o biljkama

Da li se ikada dogodilo da ste otišli na duže putovanje i kada ste se vratili zatekli sobne biljke osušene?

U fokusu

Luksuzna vila na Karibima gde su princ Vilijam i Kejt Midlton proveli odmor

Ogroman bazen, pet spavaćih soba i slikovita terasa s prekrasnim pogledom na more...

U fokusu

Flashback – kako su poznate ličnosti odmarale na Kapriju

Od Brižit Bardo do porodice Puči - saznajte kako su poznate ličnosti odmarale na ovom čudesnom italijanskom ostrvu.

U fokusu

U Švedskoj postoji "ostrvo ideja" na kojem možete besplatno živeti

Želite li da boravite besplatno na ostrvu u Švedskoj?

U fokusu

Objavljena lista najbogatijih porodica na svetu

Američka novinska agencija Bloomberg objavila je rangiranje najbogatijih svetskih porodica.

U fokusu

Princ Hari: "Megan i ja ćemo imati najviše dvoje dece"

Dok Kejt Midlton planira četvrto dete, vojvoda od Saseksa izveštava da ne želi više od dvoje dece.

U fokusu

Alacati - najrelevantnija letnja destinacija

Otkrivanje Turske sa nove strane.

U fokusu

Grazia istraživanje - Kapitalizam u znaku duge

Rekordan broj kompanija mode i lepote tokom proteklog meseca prajda prodavao je multikolorne proizvode.

U fokusu

Sara Džesika Parker je lansirala sopstveno vino

56-godišnjoj glumici ne nedostaje energije i kreativnosti...

U fokusu

Lego je objavio set kockica posvećen seriji "Prijatelji"

Proslavu 25. godišnjice serije „Prijatelji“ podržali su mnogi poznati brendovi.

U fokusu

Otvoren karirani pop-up Christian Dior u londonskom Harrods-u

Mesto gde možete da nađete stvari iz kolekcije jesen-zima Christian Dior do kraja avgusta!

U fokusu

Grazia tema - Zašto zvezde bankrotiraju

Nevolje sa novcem šire se među zvezdama kao epidemija, a svi se uvek spotiču na isto kamenje.

© Copyright 2019. All Rights Reserved, Astrology.

Developed by