Intervju

Intervju sa Jovanom Joksimović: “Poštovanje je važnije od rejtinga“

Zastupnici moderne filozofije života i mudraci iz drevne prošlosti slažu se u jednom – vrlo je važno kako započinjete dan.

Prvo uradi nešto što voliš – ohrabrujući je imperativ vremena. Za mnoge među nama pritisak dugmeta na daljinskom upravljaču jeste ta prva stvar. Jer, jedan televizijski par je odavno stekao monopol nad svim našim jutrima. Jovana Joksimović je prvo lice koje, pored Srđana Predojevića, veliki deo građana Srbije vidi nakon što se probudi. U izobilnoj televizijskoj ponudi, a u konkurenciji sa novim, digitalnim medijima, takav izbor je obaveza, priznanje i odgovornost.

O karijeri Jovane Joksimović sve se zna. Bilo kakvo taksativno nabrajanje je nepotrebno. Razvijala se pravolinijski, od manjih ka većim izazovima, sve do onog trenutka za koji živi svako TV lice. Pronaći format koji predstavlja idealan okvir za izražavanje ličnih talenata. Jovana ga je ne samo pronašla u jutarnjem programu već je ovu, u to doba okoštalu formu predvidivog sadržaja učinila popularnom i gledanom. Poslednjih godina često se govori o feminizaciji srpskog novinarstva. Jovana Joksimović pripada prvoj postavi autorki i novinarki koje su sinonim za savremeni domaći televizijski program. Činjenica da je uspeh u karijeri pratilo i ispunjenje na privatnom planu čini je sagovornicom čija su iskustva dragocena.

Šta smatrate najzahtevnijim u profesiji kojom se bavite?

Ponekad je to činjenica da ustajem svakog jutra u pola šest, ponekad što moram da se šminkam i pre nego doručkujem, nekad potraga za gostima, jer je nedovoljno kvalitetnih sagovornika. Svakog dana mi ugostimo oko petnaest ličnosti i ponekad se baš namučimo. S druge strane, imamo punu slobodu da pričamo o svakoj temi, da otvorimo probleme koji muče ljude, jer je to svrha ove vrste javnog posla i to kompenzuje sitne izazove kroz koje ponekad prolazimo.

Da li televizijska publika danas više veruje novinarkama nego pre, recimo, deset godina?

Publika, ne samo televizijska nego ukupna, potpuno je promenila način na koji se informiše. Vi danas nešto saznate na jednoj društvenoj mreži, proverite na drugoj, pa pročitate na portalima, pa na televiziji, u printu, te dobijete drugačije uglove svakog izvora. To je, s druge strane, ojačalo kredibilne izvore, što voditelji svakako jesu, kao i kolumniste, novinare, urednike sa kredibilitetom. Poverenje se gradi godinama, to je ozbiljan posao, morate svakog dana iznova potvrđivati da znate o čemu pričate, da imate relevantne sagovornike i da ne jurite rejting, već poštovanje. A danas je važnije koliko vas je ljudi gledalo nego šta su čuli. U toj trci koja je opasna na neki način – morate da pazite da ne izdate publiku.

Da li je svetu medija ženama podjednako komotno kao muškarcima ili i dalje postoje predrasude u vezi s vrednovanjem njihovog rada i generalnim pogledom na žene?

Mislim da je borba žena za jednake poslovne uslove – neprolazna stvar. Mediji su možda jedina industrija gde su se izjednačile plate žena i muškaraca, odnosno gde je fer trka. Vrediš onoliko koliko su tvoji rejtinzi visoki, bez obzira kog si pola.

Sigurno je da ste nekada doživeli neki seksistički ispad kolege ili sagovornika. Kako ste reagovali? Koliko ste strogi po tom pitanju?

Vrlo retko, zaista. Mislim da je to do mog stava. Da, vrlo sam stroga, takva sam i ranije bila kada nisam bila majka. Trudim se da verbalno ponizim svakoga ko se tako obraća, ne meni, bilo kome u mom okruženju.

Muškarci se danas neguju gotovo u istoj meri kao i žene. Ipak, to se i dalje tradicionalno smatra ženskim domenom. Koliko vremena trošite na negu i održavanje tela, generalno?

Mislim da sam pronašla meru u tome da uvek izgledam negovano i uredno, ali da ne odvajam previše vremena, jer ga i ovako nemam mnogo. Recimo da su to rutine za koje mi je na dnevnom nivou potrebno manje od pola sata.

Kakav je vaš odnos prema starenju? Da li se bojite promena koje godine nose sa sobom?

Ne, ne razmišljam o tome. Živim za danas i ne zamišljam sebe kako ću izgledati kao baka. To će mi biti normalna stvar, kao sto su i ove godine koje sada nosim. Volela bih da se na mom licu vidi ono što sam iznutra, kako se osećam, jer je ljubav uvek najlepša kada je ugledamo u tuđim očima.

Imate i porodicu i uspešnu karijeru. Dokazali ste da se ne mora birati između njih. Kojom porukom biste ohrabrili ili posavetovali žene koje se dvoume oko toga da li je moguće objediniti sve aspekte života?

Sedite i razmislite šta vam je važno. Uzmite parče papira i napišite. I preko, velikim slovima napišite JA MOGU. I videćete da možete sve, ako zaista sledite ono što vam je važno.

Ceo intervju sa Jovanom možete pročitati u novom broju magazina Grazia!

Povezane teme

U fokusu

Princ Hari: "Megan i ja ćemo imati najviše dvoje dece"

Dok Kejt Midlton planira četvrto dete, vojvoda od Saseksa izveštava da ne želi više od dvoje dece.

U fokusu

Alacati - najrelevantnija letnja destinacija

Otkrivanje Turske sa nove strane.

U fokusu

Grazia istraživanje - Kapitalizam u znaku duge

Rekordan broj kompanija mode i lepote tokom proteklog meseca prajda prodavao je multikolorne proizvode.

U fokusu

Sara Džesika Parker je lansirala sopstveno vino

56-godišnjoj glumici ne nedostaje energije i kreativnosti...

U fokusu

Lego je objavio set kockica posvećen seriji "Prijatelji"

Proslavu 25. godišnjice serije „Prijatelji“ podržali su mnogi poznati brendovi.

U fokusu

Otvoren karirani pop-up Christian Dior u londonskom Harrods-u

Mesto gde možete da nađete stvari iz kolekcije jesen-zima Christian Dior do kraja avgusta!

U fokusu

Grazia tema - Zašto zvezde bankrotiraju

Nevolje sa novcem šire se među zvezdama kao epidemija, a svi se uvek spotiču na isto kamenje.

U fokusu

U Londonu je otvoren prvi koktel bar bez barmena

Tehnologija ne miruje i ako nam se pre činilo da je gotovo nemoguće zameniti neka zanimanja, sada su stvari drugačije.

U fokusu

Proglašeno je najglamuroznije jezero na svetu

Ako se još niste odlučili gde da putujete poslednjeg meseca leta, saveti stručnjaka CNNTravel-a će vam pomoći.

U fokusu

Nove olimpijske medalje napravljene od recikliranih pametnih telefona

Organizatori letnjih Olimpijskih igara u Tokiju, koje će se održati 2020. godine, kreiranju medalja pristupili su vrlo mudro.

Intervju

Marina Ćosić – Pozorišna publika je najvernija!

Lepotu nikada nije smatrala adutom u borbi za uloge.

U fokusu

Novi rekord: U Etiopiji zasađeno 350 miliona stabala u jednom danu

Da bi se prevazišla ekološka kriza planirano je da se zasadi četiri milijarde stabala!

U fokusu

Tražite posao iz snova - Resort na Maldivima traži prodavca knjiga

U današnje vreme sve je više mogućnosti zarađivati novac i uživati u životu na prelepim mestima.

U fokusu

Poznate zvezde bez botoksa

Botoks – najbolji prijatelj mnogih holivudskih zvezda.

© Copyright 2019. All Rights Reserved, Astrology.

Developed by