Intervju

Pozorišna rediteljka Snežana Trišić „Pozorište je način života“

“Studente učim da misle, jer će tako uvek znati šta treba da uče, kao i da ne zaborave da je igra u biti pozorišta.“

Njene predstave osvajaju nagrade na festivalima, publika ih obožava, a sada je i za katedrom Fakulteta dramskih umetnosti, gde je pre nepunih deset godina i sama bila student.

Šta od svog iskustva možete da podarite studentima, i da li se već sada mogu otkriti mladi talenti za koje ćemo tek čuti?

- Raduje me što prepoznajem mnogo zanimljivih i raskošnih budućih pozorišnih reditelja. Redovna profesorka Ivana Vujić i ja uskoro primamo novu klasu, i s nestrpljenjem očekujem nove talente. Studente učim da misle, jer će onda uvek znati šta treba da uče, kao i da ne zaborave da je igra u biti pozorišta.

Koliko vaš profesionalni život utiče na privatni, na primer, u izboru prijatelja?

- Pozorište je način života i moji prijatelji su uvek deo toga, bilo da radimo zajedno, gledamo predstave ili su moji sagovornici pre, tokom ili nakon rada. Inspirativni su mi ljudi potpuno drugačijih profesija od moje i veoma cenim njihovo mišljenje o pozorištu i svemu ostalom. Drugačije perspektive me pokreću.

Kako birate pisce i dela koja ćete postaviti na scenu?

- Uglavnom biram pisca ili delo koji me intelektualno, umetnički, ideološki i emotivno provociraju. Moji izbori su veoma različiti i stalno eksperimentišem s njima. Volim da otkrivam manje poznate pisce ili zaboravljena dela, uvek se vraćam klasičnoj literaturi, ali pratim i savremene tokove. Do sada nisam ponovila nekog pisca. Najbolje je kad neki tekst doživim tako da čujem zvukove dok ga čitam ili muziku i boje glasova koji će ga izgovarati i oživeti ili vidim u kojim su bojama te rečenice, osetim kakve su atmosfere i prepoznam smisao koji ću kroz to delo kreirati.

Režirali ste u Subotici, Vranju, Kikindi, Šapcu, kao i u Banjaluci, Podgorici. Koje su prednosti rada sa ansamblima van prestonice, odnosno u komšiluku Srbije?

- Volim da upoznajem ljude, da otkrivam običaje, nova mesta, životne priče,različite umetnike i njihov pristup pozorištu. Ipak, kada bilo gde u svetu uđem u pozorišnu salu, osećam se kao kod kuće. Pozorište je univerzum za sebe i tu ne važe poznate geopolitičke granice, pravila i podele.

Jednom prilikom ste rekli za Ibzenovu junakinju Hedu Gabler da vam je provokativna. Zašto je lik koji se i danas, posle više od jednog veka, može smatrati antiheroinom, privlačan savremenoj publici?

- Heda Gabler i Nora su žrtve patrijarhalnih mehanizama koji se ostvaruju kroz ekonomski i porodični status. U početku i same uživaju u tome, ali kasnije shvataju da su iskorišćene, stavljene u određene uloge, ćerke, supruge, majke koje im oduzimaju pravo na slobodu i individualnost. Kako bi to ostvarile, jedna napušta muža i decu, druga život. Heda Gabler je istovremeno snažna i ranjiva, ona je uspešno ostvarila sve što društvene dogme nalažu, ali je izneverila onaj deo sebe koji teži lepoti i uzvišenom. Svojim spletkama preživljava u prizemnim i trivijalnim patrijarhalnim kombinacijama. Savremena je zato što tako živi većina žena u Srbiji - one jesu, ili mogu biti veličanstvene, ali su očajne i podređene.

Nastavak razgovora sa Snežanom Trišić otkrijte u magazinu Grazia!

Povezane teme

U fokusu

Majli Sajrus je objasnila zašto ne želi decu

Odavno smo shvatili da Majli Sajrus ima malo zajedničkog sa atraktivnom tinejdžerkom Hanom Montanom.

U fokusu

Leto na švajcarskoj rivijeri

Romantična avantura po obali Ženevskog jezera počinje putem ka Montreju, kroz gradiće koji su u isto vreme mondenska letovališta, domovi umetnika i poprište istorije

U fokusu

Lejdi Gaga i Bredli Kuper su počeli da žive zajedno

Izgleda da su se glasine o njihovoj romansi pokazale istinitim!

U fokusu

Kuća u kojoj su živeli mladenci Elizabeta II i princ Filip

Gde je provela najsrećnije dane kraljica Elizabeta II?

U fokusu

Kako zaslađivači mogu da pomognu u kontroli težine i koje su „pametne” zamene za šećer

„Ne mogu da se odreknem slatkih stvari, a želim da smršam.” Ovo je jedna od najčešćih rečenica koja se može čuti na svakom koraku...

U fokusu

Nikol Kidman će biti mama po peti put?

Nikol Kidman, 52-godišnja glumica želi veliku porodicu.

U fokusu

Kako preživeti u svetu bez lajkova

Nedavno je Instagram na području Kanade izveo zanimljiv eksperiment sa korisnicima i konačno dao konkretan dokaz da društvene mreže mogu da utiču na mentalno zdravlje.

Intervju

Ana Stanić – Kada emocije vode glavnu reč

Vlasnica kolekcije balada koje nadilaze hirove vremena i promene ukusa otkriva nam kako nastaje muzika koju stvara, na šta kao autorka nikad neće pristati, koje boje smatra sinonim...

U fokusu

Zvanično: Monika Beluči i Nikolas Lefebvre su raskinuli

Glumica je rekla u intervjuu sve o rastanku sa 36-godišnjim partnerom.

U fokusu

Milioni za prevaru: Dženifer Lopez je pripremila bračni ugovor koji se ne dopada Aleksu Rodrigezu

Dženifer Lopez, 49-godišnja glumica i pevačica će se uskoro venčati.

U fokusu

Nova funkcija: Airbnb servis nudi iznajmljivanje ostrva na Pacifiku

Sa ličnim trenerom, šefom kuhinje i terapeutom za masažu!

© Copyright 2019. All Rights Reserved, Astrology.

Developed by

https://xn--48jm9l298kilg8rghvi.com

velomarket.org.ua/

купить сумку спортивную