U fokusu

Magični crveni grad

Marakeš je čudnovato mesto koje ne nalikuje nijednom drugom.

Zato, uvrstite ga u svoju top listu željenih destinacija i pripremite se da vam sva čula budu zanesena. 

Dok se avion približava gradu, već sa prozora možete da vidite oker površine u raznolikim valerima i za trenutak može da vam se učini kao da nadlećete iznad druge planete. Potpuno neočekivani utisak, pogotovo kada dolazite iz Evrope. Ako putujete leti u Maroko, pripremite se na jako sunce i suv vazduh. Danju temperature dostižu do 45 stepeni Celzijusa i ulice su često puste, izuzev pogubljenih turista koji pokušavaju da iskoriste svoje vreme i prouče grad.

Marakeš zovu i Crveni grad jer su sve fasade ofarbane u nijanse smeđih i ružičastih tonova. Svaka zgrada, zidina, palata, hotel i železnička stanica – apsolutno sve je u bojama pečene gline. Vožnja lokalnim taksijem je događaj sam po sebi, naravno ukoliko uspete da uhvatite mini-kombi, gde se ispod svakog sedišta nalazi mali tepih, prepoznatljivih marokanskih šara. I dok od aerodroma idete prema gradu, videćete kamile pored puta.

Bulevari su prostrani, a grad je bogat bujnim i egzotičnim rastinjem kao i brojnim parkovima. Sastoji se iz novog i starog dela grada koji su arhitektonski potpuno drugačiji. Jedan obiluje širokim avenijama i modernijim zgradama, dok je stari grad - odnosno Medina - haotičan, ograđen zidinama, pun malih ulica i prolaza u kojima lako možete da se izgubite.

Lavirinti starog grada

Medina je za strance vrlo uzbudljiva i što više ulazite u stari grad razumećete kako prosečni lokalci žive. Usred njihovih pijaca i tezgi, proletaće vespe i bicikli, biće izuzetno bučno i hektično. Sa svih strana nalaze se tezgice sa lepinjama i voćem, pecivima i kolačima. Deo u kom se prodaju suveniri je jednostavniji za snalaženje, a ako ste već odlučili da se otisnete u kupovinu, prihvatite se cenkanja obavezno. Lokalcima je to svakodnevica i zabavlja ih, ukoliko i vi to doživite kao zabavu. I zaista se može desiti da nabavite divne marame, nakit, činije, tepihe ili tradicionalnu garderobu za malu svotu novca. Ako ste ljubitelj kuvanja, nemojte da propustite nabavku začina i domaćih čajeva. Ako volite kozmetiku, naći ćete tezge sa desetinama različitih krema od arganovog ulja, po kojem je Maroko poznat, možda i crni sapun koji navodno podmlađuje kožu ili prirodnu ružinu vodicu. Većina lokalaca ima svoje proizvodnje i ukoliko zatražite savet oko kozmetičkih preparata, pomoći će vam.

Postoji pregršt proizvoda na biljnoj bazi koje vredi da ponesete svojoj kući. Nemoguće je šetati Marakešom, a ne iznenaditi se njegovom interesantnom arhitekturom. Od očaravajućih bašta, preko izrezbarenih lukova i ornamenata, do raznobojnih detaljnih pločica po kojima je Maroko poznat. Fuziju svedenosti i maksimalizma posebno možete videti u njihovim palatama. Najveći trg severne Afrike - Džema el Fna – do devetnaestog veka je bio gubilište za gradske kriminalce, a vodi do fascinantne El Badi Palate. Cela palata je u visokim zidinama, u svom centru ima dva simetrična bazena, a tu se nalazi i muzej sa fotografijama svih znamenitosti Marakeša.

Vrlo blizu ove palate nalazi se još jedna – Bahia Palata, izgrađena po zamisli sultanovog vezira. Konstantno prepuna turista, građena je sa takvom pedantnošću i minucioznošću da će vas potpuno očarati. Svaki pedalj je ukrašen prelepim, raznobojnim pločicama, svi lukovi su ručno rezbareni i nijedan deo ne nalikuje drugom. U svojoj veličanstvenosti vrlo je jednostavno građena, ali detalji kao i unutrašnja bašta puna maslinovog drveća i drveća urmi, čine je pravim čudom. Ono što je možda nainteresantnije, a svakako najposećenija baština ovog grada, jeste Žardin de Mažorel. Francuski slikar Žak Mažorel je četrdeset godina strastveno stvarao magičnu baštu prepunu kaktusa i biljaka sa svih strana sveta. Iv Sen Loran, zajedno sa svojim tadašnjim partnerom Pjerom Beržeom, otkrio je Žardin de Mažorel 1966. godine, kada su prvi put posetili Marakeš. Otkupili su je 1980. godine i tamo provodili dosta vremena sa svojim prijateljima.

Žardin de Mažorel, pored prelepog rastinja, ima i kuću ofarbanu u primarne, vibrantne boje, sa preovladavajućim kobaltnoplavim zidovima. Skriveni u delovima bašte, nalaze se bazeni sa ribama. Osećaj mira i slobode dok prolazite ovom znamenitošću su neopisivi. Umetniku kao što je Iv Sen Loran, Žardin je pružala neiscrpnu inspiraciju koju je potom transponovao u svoje najpoznatije kolekcije. Pored Žardin de Mažorel, stacioniran je Iv Sen Loran muzej sa stalnom postavkom reprodukcija njegovih najčuvenijih revijskih modela, naslovnim stranicama magazina i velikim ekranima na kojima se smenjuju skice za kolekcije od početka do kraja njegovog dizajnerskog stvaralaštva. Sama građevina je predivno sjedinjena sa estetikom samog Crvenog grada i primesom modernizma koji oduzima dah.

Eklektični ritam

Dok se ne priviknete, borićete se sa gomilom mopeda, automobila i najezdom bicikala na ulicama, jer ćete da primetite da i uprkos semaforima, lokalci ne poštuju pravila, ali se vrlo dobro snalaze u svoj toj gužvi. Koliko god da zvuči zastrašujuće, ne brinite, jer ubrzo uđete u ritam grada. Letnje noćne šetnje su vrlo prijatne, ali budite spremni da je grad tada najživlji i vrvi od lokalaca koji su najaktivniji kada zađe sunce. Radnje su dugo otvorene, po centru se mogu naći berbernice koje rade u noćnim satima, kafići su prepuni ljudi koji i posle devet ispijaju kafe ili pak njihov poznati čaj od mente. Tradicionalno se sprema sa malo šećera i intenzivnog je mirisa i ukusa. Kao narod muslimanske veroispovesti, muškarci nemaju tendenciju da komuniciraju preterano sa turistkinjama, pogotovo kada ste u društvu. Zato nemajte brige da će vas neko uznemiravati na taj način, ali je lepo poštovati njihovu kulturu i oblačiti se primereno i u skladu sa zemljom koju posećujete.

Kao bivša francuska kolonija, drugi zvanični jezik im je francuski, ali se vrlo lako možete sporazumevati i na engleskom. No, uticaj francuske je možda ostao najprimetniji u kulinarstvu, jer pored tradicionalnih marokanskih jela – koja oku ne deluju prijemčivo, ali garantujem da su fenomenalnog ukusa – većina restorana služi palačinke, kao i preukusne kolače. Takođe, iako njihova religija nije naklonjena konzumaciji alkohola, marokansko vino nije skupo, a veoma je pitko i izuzetno kvalitetno.

Gradska vreva

Jedan od restorana koji ne smete da propustite je La Trattoria. Skriveni italijanski restoran na čijem ulazu su mali bazeni posuti laticama ruža, sa art-deko barom i bajkovitom baštom sa bazenom u centru, oko kojeg su rezervisani stolovi isključivo za parove. Drveće banana, visoko po nekoliko metara, krasi baštu, sa svećama i blagim svetlom. Osoblje je ljubazno i paziće na svakoga, spremni da vas usluže. Cene nisu niske, ali ovaj specifični doživljaj vredi svaki dirham. Prelepa vina, morski plodovi i poslastice dodatno će vam ulepšati celokupni boravak. Što se tiče ostalih lokala, Marakeš obiluje različitim, te se prepustite lutanju ulicama i dozvolite sebi da budete spontani i pronađete mesto koje vam se dopada. Teško da ćete omanuti, jer su Marokanci zaista dobri ugostitelji. Što se tiče šopinga, ne očekujte da vas radnje preterano zadive, ali za ljubitelje francuskih brendova kao što su na primer Maje i Sandro, u novom delu grada možete pronaći outlet sa više nego pristupačnim cenama.

Marakeš nažalost ne izlazi na more, te ste leti osuđeni na hotelske komplekse ili rijade (tradicionalni smeštaji orijentalne arhitekture) koji imaju bazene. Ipak, najbolja sezona za posetu Marakeša je od sredine marta do maja, kada su temperature mnogo prijatnije. Stoga, pripremite vaša čula da budu zanesena. Možda Crveni grad nije za svakoga, ali će svako otići bogat utiscima nakon ovog putovanja.

Tekst: Vladislava Joldžić

Fotografije: Shutterstock, Vladisalva Joldžić

Povezane teme

U fokusu

U Švedskoj postoji "ostrvo ideja" na kojem možete besplatno živeti

Želite li da boravite besplatno na ostrvu u Švedskoj?

U fokusu

Objavljena lista najbogatijih porodica na svetu

Američka novinska agencija Bloomberg objavila je rangiranje najbogatijih svetskih porodica.

U fokusu

Princ Hari: "Megan i ja ćemo imati najviše dvoje dece"

Dok Kejt Midlton planira četvrto dete, vojvoda od Saseksa izveštava da ne želi više od dvoje dece.

U fokusu

Alacati - najrelevantnija letnja destinacija

Otkrivanje Turske sa nove strane.

U fokusu

Grazia istraživanje - Kapitalizam u znaku duge

Rekordan broj kompanija mode i lepote tokom proteklog meseca prajda prodavao je multikolorne proizvode.

U fokusu

Sara Džesika Parker je lansirala sopstveno vino

56-godišnjoj glumici ne nedostaje energije i kreativnosti...

U fokusu

Lego je objavio set kockica posvećen seriji "Prijatelji"

Proslavu 25. godišnjice serije „Prijatelji“ podržali su mnogi poznati brendovi.

U fokusu

Otvoren karirani pop-up Christian Dior u londonskom Harrods-u

Mesto gde možete da nađete stvari iz kolekcije jesen-zima Christian Dior do kraja avgusta!

U fokusu

Grazia tema - Zašto zvezde bankrotiraju

Nevolje sa novcem šire se među zvezdama kao epidemija, a svi se uvek spotiču na isto kamenje.

U fokusu

U Londonu je otvoren prvi koktel bar bez barmena

Tehnologija ne miruje i ako nam se pre činilo da je gotovo nemoguće zameniti neka zanimanja, sada su stvari drugačije.

U fokusu

Proglašeno je najglamuroznije jezero na svetu

Ako se još niste odlučili gde da putujete poslednjeg meseca leta, saveti stručnjaka CNNTravel-a će vam pomoći.

U fokusu

Nove olimpijske medalje napravljene od recikliranih pametnih telefona

Organizatori letnjih Olimpijskih igara u Tokiju, koje će se održati 2020. godine, kreiranju medalja pristupili su vrlo mudro.

Intervju

Marina Ćosić – Pozorišna publika je najvernija!

Lepotu nikada nije smatrala adutom u borbi za uloge.

U fokusu

Novi rekord: U Etiopiji zasađeno 350 miliona stabala u jednom danu

Da bi se prevazišla ekološka kriza planirano je da se zasadi četiri milijarde stabala!

© Copyright 2019. All Rights Reserved, Astrology.

Developed by

www.start-sport.com.ua/mjachi/futbol-nye-mjachi

start-sport.com.ua/boevye-iskusstva/karatje/shlemy