Film

Džulijan Margulis – Žena koja je spasila svet

Zavoleli smo je kao Dobru ženu, a sada joj se divimo u seriji Vrela zona, gde igra naučnicu koja se bori sa pogubnim virusom. Njen lik je ovoga puta inspirisan stvarnom heroinom.

Zamislite šta bi se dogodilo kada bi smrtonosni, veoma zarazni virus ebole iz kišnih šuma Afrike stigao na tlo modernog, gusto naseljenog sveta? Ovo nije zastrašujuća vizija budućnosti, nego stvarna najava katastofe koja se dogodila pre trideset godina u Restonu, u Virdžiniji. Te dramatične dane oživela je nova mini-serija National Geographics pod nazivom Vrela zona (The Hot Zone), koju će publika u Srbiji gledati od jeseni. Naučnicu Nensi Džaks, koja je zajedno sa suprugom i kolegom Ajzakom spasavala planetu, igra televizijska zvezda Džulijan Margulis.

Postala je poznata kao Kerol Hatavej u ER, mamutskom serijalu o lekarima, a proslavila ju je glavna uloga u Dobroj ženi. Za obe uloge dobila je Emi i još niz prestižnih nagrada. Kao najmlađa ćerka pisca Pola Margulisa detinjstvo je provela u Njujorku, Francuskoj i Engleskoj. Danas, u 53. godini, sa suprugom Kitom Libertalom i sinom Kiranom, uživa u porodičnom gnezdu u njujorškom Sohou.

Možete li nam reći šta je to vrela zona?

Vrela zona je mesto gde proučavate biološke patogene kao što su ebola, AIDS...

Ko je Nensi Džaks, i šta vas je privuklo toj ulozi?

Nensi Džaks je veterinarka i naučnica koja radi u Institutu za medicinska istraživanja infektivnih bolesti vojske SAD. Na kraju je bila zadužena za proučavanje virusa ebole 1989. godine, kada je virus otkriven u Restonu, u Virdžiniji, u karantinskoj stanici za uvezene laboratorijske životinje, koja se naziva Kuća majmuna. Ono što je bilo interesantno je da kada sam dobila angažman nisam znala da se 40.000 majmuna godišnje uvozi u Ameriku za testiranje u laboratorijama i za razne druge stvari. I, 1989. pronašli su ono što bi moglo biti ebola Zair. Postoji mnogo različitih vrsta ebole. Ali, vrsta koja ih je najviše preplašila 1989. godine, a na čemu je Ričard zasnovao svoju knjigu (osnova za scenario serije), bila je ebola iz Zaira, koja ima stopu smrtnosti u devet od deset slučajeva. Naučila sam previše o svemu tome da bih ikada ponovo dobro spavala.

Postoji malo aspekata ebole koji nisu zastrašujući. Šta je vas najviše uplašilo?

Ebola je zastrašujući virus zato što može u velikoj meri da izbriše devet od deset ljudi, u zavisnosti od vrste. Uništila je čitava sela u Africi.

Možete li nam ukratko opisati prepreke sa kojima se suočava vaš lik?

Nensi Džaks, kao pukovnik u vojsci, suočava se sa seksizmom. Nensi je bila u retkoj poziciji, u kojoj je bila skoro nedodirljiva, jer je bila neverovatno dobra u svom poslu, ali i zato što je njen muž bio pukovnik i veterinar u vojsci. Ljudi su imali ogromno poštovanje prema njima.

Koncept straha je nit koja se provlači kroz seriju, a Nensi Džaks se suočava sa njim. Ipak, svi ne reaguju isto na strah. Kako strah otkriva određene karakterne crte - kao mane ili kao prednosti?

Mislim da postoje dobre i loše stvari o strahu. Strah izaziva paniku i to je loše, jer nemamo čega da se plašimo osim straha samog, zar ne? Dakle, ako se potpuno povučete, zapravo nikada nećete pobediti strah. Nensi ne sedi u ćošku i posmatra, Nensi je žena od akcije. Ona razmišlja kako da se bori protiv svake pretnje. Dakle, dobra strana straha je biti dovoljno uplašen da bi znao da ako nešto ne učiniš onda će se dogoditi nešto još gore. Mislim da je njena motivacija da spasava ljude, ne zato što je ona heroj ili razmišlja o sebi na taj način, a tako ne razmišlja, nego zato što je za to plaćena. To je njen posao.

Recite nam nešto o hazmatskim odelima.

Zbog hazmatskih odela upoznala sam svoju najmračniju stranu. Ono je nepodnošljivo neprijatno, nije napravljeno za žene. Postoje dve različite vrste odela. Tu je racal odelo, koje nosimo kad odemo u kuću u Restonu, gde smo morali da izvršimo eutanaziju 400 majmuna, a zatim i chemchurian gumena odela, koja moramo da nosimo u laboratorijama za nivo 4 biološke opasnosti. Ona su teška oko 60 funti (oko 25 kg).

Lik i život Nensi Džaks je sastavljen od više različitih komponenti. Ona je majka. Ona je vojnik. Ona je naučnik i veterinar. Da li postoje neki segmenti s kojima se vi identifikujete više od drugih?

Snažno sam se poistovetila sa likom Nensi Džaks i činjenicom da je ona majka i da ima karijeru. Teško je za oba roditelja. Ne možete dati sto posto sve vreme, celog dana. Ali možete pokušati da uradite 75 posto ovde i 75 posto tamo, a onda, s vremena na vreme pogodite sto posto za vikend, i to je vreme samo za porodicu. To je ono što radimo kao roditelji.

Kako je bilo kada ste prvi put stupili na setove ove serije?

Teško je verovati da je to set. Sve je neverovatno autentično. I pomaže, jer sam toliko daleko od toga da ikada budem naučnik ili veterinar, ali to samo pomaže da se popune neke velike cipele.

Povezane teme

Knjige

Preporuka za čitanje: U senci masline – Lusinda Rajli

Prošlo je dvadeset četiri godine otkad je Helena provela čaroban raspust na Kipru, gde se prvi put zaljubila.

Film

6 razloga zašto su Prijatelji najbolja serija svih vremena

U 2019. godini serija „Prijatelji“ slavi 25. godišnjicu, ali još uvek ne gubi svoju popularnost ili relevantnost.

Muzika

Majli Sajrus i Lijam Hemsvort su se razveli 8 meseci nakon venčanja

Vest je potvrdio zvanični predstavnik poznatog para!

Umetnost

"Peabody" muzej otvoriće izložbu posvećenu stilu Ajris Epfel

Preko 1000 predmeta iz garderobe Ajris i njenog supruga Karla.

Film

Mila Jovović će treći put postati majka

Mila Jovović se priprema da treći put postane majka.

Muzika

Ariana Grande je predstavila novi spot za numeru "Boyfriend"

Pevačica Ariana Grande objavila je spot za pesmu „Boyfriend“ zajedno sa bendom Social House.

Knjige

Učite od najboljih: voleti i boriti se kao Erih Marija Remark

Erih Marija Remark duguje svoj uspeh ratnim strahotama (i, naravno, talentu pisca).

Film

Upoznajte Dilana - sina Pirsa Brosnana

Dilan - zvezda u usponu u svetu modelinga i „lopov“ ženskih srca.

Film

En Hatavej je govorila o problemima sa drugom trudnoćom

Ne tako davno, fanovi holivudske glumice En Hatavej saznali su da se glumica priprema da postane mama po drugi put.

Film

Sve o Lašani Linč - novi agent 007

Ono što je poznato o britanskoj glumici, već je ušlo u istoriju filma!

Knjige

Šta čitamo ovog leta: Vidimo se na trgu

Sezona plaže i piknika, kasni zalasci sunca i nepodnošljive temperature.

© Copyright 2019. All Rights Reserved, Astrology.

Developed by