Umetnost

“Prolećni vrt tajni” Nikole Džafa

četvrtak, 21. jun u 19h

Drina galerija, Andrićev venac br. 4

Kustos izložbe: Aleksandra Lazar

Izložba “Prolećni vrt tajni” je  kondenzovana retrospektiva opusa Nikole Džafa, gde je umetnik u karakterističnoj slojevitoj gradnji crteža posetio i predstavio sve značajne cikluse svog stvaralašva.

Od slikarsko-postekspresionističke faze 1980-tih, preko umetnosti akcije 90-tih (LED ART, Rekonstrukcija zločina, Kunstlager), ciklusa o Zecu (Art Vrt, Zec koji je pojeo muzej, U kom grmu leži zec?), rada sa Art Klinikom (a posle 2013. sa Šok Zadrugom), od Odlaska u belo i povratka iz beline, od ciklusa kolektivnog crtanja sa umetnicima i neumetnicima živim i neživim (od istorijskih ličnosti do učenika škole za osobe sa posebnim potrebama “Milan Petrović” u Novom Sadu), aproprijacija “tudjih” radova i uzajamnog stvaranja radova više autora gde je Džafo “prvi među jednakima”, pa sve do ovog trenutka u kome dolazak proleća stvara u sinergiji sa umetnikom, brišući tragove prethodnih akcija i donoseći nešto novo.

Sve se završava tamo gde je i počelo, u vrtu Vesne i Nikole Džafa, u koje stiže proleće koje nezaustavljivo obnavlja, prekriva tragove zločina i stvaralaštva, donoseći bujajuću rizosferu hranljivih i toksičnih prepleta biljaka sa materijalima i motivima iz umetnosti i života. Kao što je zec magični posrednik između svetova, tako i Džafo posreduje između paralelnih svetova umetnosti i stvarnosti. Zec-zabavljač, kao Til Ojlenšpigel, postavlja zagonetke i ostavlja tragove u snegu slikarskog platna, iz kog možemo naučiti neke nežne i strašne životne istine.

Džafov crtački metod se zasniva na izgradnji i razgradnji motiva, tako da scene fiktivnog zločina (rekonstruisanog na terenu njegove kuće) ustupaju mesto kadrovima na kojima zatičemo zeca viđenog kroz rakurs klasičnog slikarstva, kroz pogled raznih autora koji su zeca (vrlo retko živog) koristili kao simbol ili motiv na svojim slikama. U vizuelnom razgovoru sa autorima iz istorije umetnosti Džafo vraća dostojanstvo mitskom zecu i postavlja ga u centralni deo slike, ali se priča ni ovde ne zaustavlja. Sa margina dopiru alarmantne, zavodljive poruke, maštarije i satirične vizije: vatrogasna kola u plamenu, žar ptica, scene preuzete sa slika Georga Grosa za koje znamo da predstavljaju najvišu tačku vrenja korumpirane elite. Poređani kao hor iz antičke grčke drame, oni preispituju odnose između umetnosti i odgovornosti, umetnosti i žudnje, umetnosti i razočarenja, umetnosti i prirode.

Ciklus “Prolećni vrt tajni” nosi neskrivenu aluziju na pseudoreligijsku vizuelnu operu Hijeronimusa Boša, "Vrt zemaljskih uživanja", čiji se svet budi na upozorenje i poimanje zla, ali ostaje nemoćan da izbegne nezaustavljivu ljudsku maštu. Oba ova vrta karakteriše velika radoznalost za neiscrpne forme prirode čija esencija možda donosi izlečenje koje umetnost možda samo obećava. Smena godišnjih doba je uvek ujedno praznik i predskazanje.

Izložba se otvara na prvi dan leta, u mesecu u kom umetnik slavi ulazak u sedmu deceniju života, koju je rešio da obeleži ciklusom od 7 x 7 kapitalnih radova, od kojih je sedam predstavljeno ovom izložbom. Radovi u nestajanju i nastajanju pojavljivaće se kako i kada umetnika budu vodila druga godišnja doba, dokumentovani dnevnicima koji sadrže razmišljanja i materijale iz kojih su nastajala neka od njihovih polazišta." (iz kataloškog teksta kustoskinje Aleksandre Lazar)

Izložbu možete pogledati do 4. avgusta 2018. godine.

Tags:
Povezane teme

Film

Povratak u školu: HBO će prikazivati nove epizode serije Gossip Girl

Rimejk popularne tinejdžerske serije će govoriti o novoj generaciji tinejdžera iz privatne škole.

Film

Dženifer Lopez i Kardi Bi u ulozi striptizeta u trejleru filma Hustlers

Trejler filma „Hustlers“ pojavio se na internetu, a glavnu ulogu je odigrala Dženifer Lopez, igrajući plesačicu Ramonu.

Film

Džulijan Margulis – Žena koja je spasila svet

Zavoleli smo je kao Dobru ženu, a sada joj se divimo u seriji Vrela zona, gde igra naučnicu koja se bori sa pogubnim virusom. Njen lik je ovoga puta inspirisan stvarnom heroinom.

Muzika

Poslušajte novu pesmu Bijonse koja je posvećena "Kralju lavova"

Pevačica nije samo snimila pesmu za film, već je snimila i ceo album inspirisan Afrikom.

Muzika

Tupakovo pismo Madoni biće prodato na aukciji

Izvođači su se upoznali devedesetih, ali su se rastali 1995. godine zbog boje kože pevačice.

Film

Očaravajuće: prvi trejler za film "Mulan"

Adaptacija poznatog Diznijevog crtanog filma.

Knjige

Šta čitamo ovog leta: Divljina – Šeril Strejd

Šeril Strejd stekla je svetsku slavu knjigom „Divljina“ (Wild), nezaboravnim bestselerom memoarske proze.

Muzika

Pogledajte novi spot Majli Sajrus gde je kopirala odeću Britni Spirs

Pevačica je objavila video za pesmu „Mother's Daughter“.

Muzika

Poslušajte pesmu Vitni Hjuston koju nikada do sada niste čuli

Novu pesmu je objavio producent pevačice Klajv Dejvis.

Film

Rašel Lefevr – Ratnica za pravdu

Uloga hrabre advokatice koja se bori za oslobađanje pogrešno osuđenih u seriji „Dokazano nevin“ proslavila je i talenat i lepotu mlade kanadske glumice.

Film

Netflix je objavio trejler za film o Bobu Dilanu

Netflix je predstavio trejler za dokumentarac o legendarnom muzičaru Bobu Dilanu, koji je snimio jednako poznati reditelj Martin Skorseze.

Knjige

Backstage at Chanel - nova ilustrovana knjiga

Nova ilustrovana knjiga će ispričati sve o modnoj kući Chanel u bekstejdžu.

Film

Demi Mur je govorila o strahu od starosti

Glumica ne voli svoj izgled i bori se sa procesom starenja.

Muzika

Rijana je proglašena najbogatijom pevačicom

Njena zarada je 600 miliona dolara godišnje!

© Copyright 2019. All Rights Reserved, Astrology.

Developed by

cialis-viagra.com.ua/kak-dolgo-deistvuet-kamagra

Был найден мной популярный сайт , он рассказывает про лечебные кремы ночные кремы
заказать кухню киев