Umetnost

“Prolećni vrt tajni” Nikole Džafa

četvrtak, 21. jun u 19h

Drina galerija, Andrićev venac br. 4

Kustos izložbe: Aleksandra Lazar

Izložba “Prolećni vrt tajni” je  kondenzovana retrospektiva opusa Nikole Džafa, gde je umetnik u karakterističnoj slojevitoj gradnji crteža posetio i predstavio sve značajne cikluse svog stvaralašva.

Od slikarsko-postekspresionističke faze 1980-tih, preko umetnosti akcije 90-tih (LED ART, Rekonstrukcija zločina, Kunstlager), ciklusa o Zecu (Art Vrt, Zec koji je pojeo muzej, U kom grmu leži zec?), rada sa Art Klinikom (a posle 2013. sa Šok Zadrugom), od Odlaska u belo i povratka iz beline, od ciklusa kolektivnog crtanja sa umetnicima i neumetnicima živim i neživim (od istorijskih ličnosti do učenika škole za osobe sa posebnim potrebama “Milan Petrović” u Novom Sadu), aproprijacija “tudjih” radova i uzajamnog stvaranja radova više autora gde je Džafo “prvi među jednakima”, pa sve do ovog trenutka u kome dolazak proleća stvara u sinergiji sa umetnikom, brišući tragove prethodnih akcija i donoseći nešto novo.

Sve se završava tamo gde je i počelo, u vrtu Vesne i Nikole Džafa, u koje stiže proleće koje nezaustavljivo obnavlja, prekriva tragove zločina i stvaralaštva, donoseći bujajuću rizosferu hranljivih i toksičnih prepleta biljaka sa materijalima i motivima iz umetnosti i života. Kao što je zec magični posrednik između svetova, tako i Džafo posreduje između paralelnih svetova umetnosti i stvarnosti. Zec-zabavljač, kao Til Ojlenšpigel, postavlja zagonetke i ostavlja tragove u snegu slikarskog platna, iz kog možemo naučiti neke nežne i strašne životne istine.

Džafov crtački metod se zasniva na izgradnji i razgradnji motiva, tako da scene fiktivnog zločina (rekonstruisanog na terenu njegove kuće) ustupaju mesto kadrovima na kojima zatičemo zeca viđenog kroz rakurs klasičnog slikarstva, kroz pogled raznih autora koji su zeca (vrlo retko živog) koristili kao simbol ili motiv na svojim slikama. U vizuelnom razgovoru sa autorima iz istorije umetnosti Džafo vraća dostojanstvo mitskom zecu i postavlja ga u centralni deo slike, ali se priča ni ovde ne zaustavlja. Sa margina dopiru alarmantne, zavodljive poruke, maštarije i satirične vizije: vatrogasna kola u plamenu, žar ptica, scene preuzete sa slika Georga Grosa za koje znamo da predstavljaju najvišu tačku vrenja korumpirane elite. Poređani kao hor iz antičke grčke drame, oni preispituju odnose između umetnosti i odgovornosti, umetnosti i žudnje, umetnosti i razočarenja, umetnosti i prirode.

Ciklus “Prolećni vrt tajni” nosi neskrivenu aluziju na pseudoreligijsku vizuelnu operu Hijeronimusa Boša, "Vrt zemaljskih uživanja", čiji se svet budi na upozorenje i poimanje zla, ali ostaje nemoćan da izbegne nezaustavljivu ljudsku maštu. Oba ova vrta karakteriše velika radoznalost za neiscrpne forme prirode čija esencija možda donosi izlečenje koje umetnost možda samo obećava. Smena godišnjih doba je uvek ujedno praznik i predskazanje.

Izložba se otvara na prvi dan leta, u mesecu u kom umetnik slavi ulazak u sedmu deceniju života, koju je rešio da obeleži ciklusom od 7 x 7 kapitalnih radova, od kojih je sedam predstavljeno ovom izložbom. Radovi u nestajanju i nastajanju pojavljivaće se kako i kada umetnika budu vodila druga godišnja doba, dokumentovani dnevnicima koji sadrže razmišljanja i materijale iz kojih su nastajala neka od njihovih polazišta." (iz kataloškog teksta kustoskinje Aleksandre Lazar)

Izložbu možete pogledati do 4. avgusta 2018. godine.

Tags:
Povezane teme

Muzika

Najbolji citati Ejmi Vajnhaus

„Nikada ne lažite nekoga ko vam veruje. Nikada ne verujte onome ko vas je lagao.“

Muzika

Ariana Grande, Majli Sajrus i Lana Del Rej u videu "Don't Call Me Angel"

Soundtrack povodom novog filma "Čarlijevi anđeli"

Film

5 klasičnih holivudskih filmova koji su bolji od modernih

Ako niste baš raspoloženi za noćni život, najbolji način da provedete vreme je da se udobno smestite u krevet i uđete u svet stare kinematografije.

Knjige

Pozovi M zbog ljubavi – Medi Doson

Marni Makgro želi jednostavan život: muža, decu, dom u predgrađu i porodični auto, dok sigurnim glasom izgovara sudbonosno da.

Knjige

Šta čitati ovog leta - Predaja – Raj Loriga

Neimenovani junak ovog distopijskog romana o bliskoj budućnosti pripoveda o životu sa suprugom u ratom razorenoj zemlji, dok su njihovi sinovi negde na frontu.

Film

Kameron Dijaz je govorila o braku, starosti i kraju karijere

Već nekoliko godina, Kameron Dijaz nije glumila u filmovima i nestala je sa radara, ali lojalni fanovi se i dalje interesuju za život glumice.

Film

Meril Strip radi na novoj komediji Stivena Soderberga

Postalo je poznato da Stiven Soderberg priprema novu urnebesnu komediju.

Knjige

Knjiga koju ćete voleti: „Grad žena“ Elizabet Gilbert

Elizabet Gilbert se s pravom smatra jednim od glavnih američkih autora današnjice.

Film

Leonardo DiKaprio izdvojio je 5 miliona dolara za borbu protiv požara u Amazoniji

Neprofitna organizacija za ljudska prava Earth Alliance, koju aktivno podržava Leonardo DiKaprio, izdvojila je 5 miliona dolara za očuvanje amazonske prašume, koju su ovog meseca o...

Film

Rajan Rejnolds je ponovo oduševio fanove duhovitom čestitkom

Blejk Lajvli, supruga Rajana Rejnoldsa je u drugom stanju i nedavno je proslavila rođendan.

Knjige

Opsesija – Nora Roberts

Predlažemo da ovog leta pročitate novi roman „Opsesija“.

Film

Matriks i Neo se vraćaju 20 godina kasnije

Kijanu Rivs i Keri-En Mos igraće u četvrtom nastavku Matriksa.

© Copyright 2019. All Rights Reserved, Astrology.

Developed by