Intervju

Toaleta od vetra i mora – Tonka Alujević

Splitska umetnica, Tonka Alujević predstavila je u Beogradu nesvakidašnju kolekciju od deset haljina, stvorenih od jedra pod kojim je plovila Atlantikom i drugim svetskim vodama.

Nadahnuće Tonki Alujević stiže iz brojnih zanimanja: moreplovca, književnice, režiserke dokumentarnih filmova, modne kreatorke, autorke TV emisije, glumice u sopstvenoj monodrami, a njeni filmovi Mediteranski krug, o putešestviju motociklom, i Pol oriha, o avanturama na najmanjem brodu na svetu, stigli su putem francuskih televizija do publike širom Evrope i sveta.

Odakle stiže ideja da kreirate haljina od jedra sa broda na kojem ste plovili petnaestak godina?

Izložba haljina Od jedra pod kojim sam plovila dogodila se spontano. Kada me je prijatelj pozvao na modnu reviju u Splitu, nisam imala ništa zanimljivo. A onda mi je palo na pamet staro jedro u konobi. Prijateljica mi je rekla za Gordanu (Radnić) koja ima krojački pogon. Ona je, kada je videla debljinu jedra, rekla ne, pucaće mi igle. Ali, nisam ni došla do kuće, kada me je zvala i rekla: “Tonka, imam silikonski pištolj kojim se delovi mogu spojiti”. Tu smo nas tri za petnaestak dana završile celu kolekciju onoliko koliko je jedro moglo pitat, odnosno,

koliko je u njega moglo stati haljina. Na dlanu sam nacrtala modele. Išli smo na to da sve bude jednostavno, a da jedro priča priču. Zato je ostalo neočišćeno i neispeglano. Ali je dobilo na ženstvenosti. Jedro je, inače, ženski element na brodu. Izdaleka izgleda kao ples na moru. Ceo dan kad jedrite gledate u jedro zato što morate, da biste mogli trimat, ugoditi ta jedra i napredovati. Zato je u ovih deset haljina koje sam napravila, puno naših pogleda, soli i vetra.

Jedan komad odeće je istorijski, matrosko odelo iz prošlosti za decu. Šta vam je sve bilo nadahnuće za modele?

Pre sto godina, na toj jednoj jedinoj fotografiji sa roditeljima, deca, ženska i muška, nosila su marinero. Gonji deo je bio isti, a dole su muškići imali pantalone, a curice suknjice. Na drugih deset modela nisam se oslonila ni na šta što je već viđeno. U centru Splita, Dioklecijanovoj palati je Jupiterov hram i pored njega se nalazi jedna uličica koja se zove Pusti me proć, u njoj se ne mogu mimoići dva čoveka. Tako je, recimo, polukrinolina sa širokim bokovima inspirisana tom uličicom.

Kako je izložba stigla u Beograd?

Imam prijatelje koji su videli na Fejsbuk stranici moju izložbu u Renesansnoj lođi na Hvaru. Jelena, PR Beogradske filharmonije, predložila je da probamo u Galeriji Singidunum. Naišla sam na prijateljsko raspoloženje, vi imate i trofejnih jedriličara. A ima i nostalgije, ljubavi prema moru, Dalmaciji, Splitu, Hvaru. Volim Beograd, to je za mene inspirativna sredina, ići u pozorište, na koncerte, na vrlo kvalitetne predstave.

Kako je postala svetski moreplovac, odglumila svoju monodramu „Jubav u vrime kupusa“ i kako je uspela da održi pažnju gledalaca na jednoj splitskoj televiziji svojom emisijom punih šest godina otkrijte u martovskom izdanju magazina Grazia!

Povezane teme

U fokusu

Umetnost u svetu luksuza

Da li smo u modnim kućama dobili najveće mecene svog vremena ili brendovi koriste vezu sa umetnošću da bi povećali vrednost svojih proizvoda?

U fokusu

Kim Kardašijan se bori protiv bolesti

Zvezdi je dijagnostikovan eritematozni lupus i reumatoidni artritis.

U fokusu

Kira Najtli je rodila drugo dete

Britanska glumica Kira Najtli rodila je drugo dete.

U fokusu

Prodaje se vila u kojoj je nekada živela Sofija Loren

Želite da živite kao prava filmska zvezda u staroj vili? Sada možete kupiti luksuznu vilu u Rimu za 19 miliona evra!

U fokusu

Grazia istraživanje – Slavni žive ispod radara

Nekada su poznati voleli da pokazuju svoje bogatstvo, ali im je sada sigurnost na vrhu liste.

U fokusu

Rinoplastika nosa: fotografije zvezda pre i posle

Zvezde sa naše liste nisu bile zadovoljne izgledom svog nosa i vredno su radile na sebi!

Intervju

Grazia intervju - Bojana Sentaler

Beograđanka koja već deset godina iz Kanade osvaja modnu scenu otkriva kako su njeni modeli postali deo stila slavnih žena.

U fokusu

Kuća sa 50 soba na italijanskoj obali – posetili smo dom Donatele Versaće

Predlažemo da zavirite u dizajnersku vilu na četiri sprata sa pogledom na jezero Mađore, luksuznim kaminom i sopstvenom bibliotekom.

U fokusu

Muževi i momci poznatih dizajnera

Muškarci koji obožavaju jedni druge i modu!

U fokusu

Obilazak ekološkog doma u grčkim planinama

Suočen sa planinama Astrake u Grčkoj, hotel Aristi Mountain Resort & Villas svojom lepotom zavodi ljubitelje prirode.

U fokusu

Inspirativno ostrvo - Formentera

Peščane plaže, bezbrižni hipici i bele kuće poput igračaka...

U fokusu

U oazi Ajurvede

Šrilančani su poklonici drevne ajurvedske medicine koja danas privlači milione stranaca, u mnogobrojne centre širom ostrva

U fokusu

U Londonu je otvoren prvi hotel koji brine o biljkama

Da li se ikada dogodilo da ste otišli na duže putovanje i kada ste se vratili zatekli sobne biljke osušene?

U fokusu

Luksuzna vila na Karibima gde su princ Vilijam i Kejt Midlton proveli odmor

Ogroman bazen, pet spavaćih soba i slikovita terasa s prekrasnim pogledom na more...

© Copyright 2019. All Rights Reserved, Astrology.

Developed by