U fokusu

Grazia istraživanje - Kapitalizam u znaku duge

Rekordan broj kompanija mode i lepote tokom proteklog meseca prajda prodavao je multikolorne proizvode. Šta dobija, a šta gubi LGBT zajednica od komercijalizacije njihove borbe za ljudska prava?

Kompanija Diesel proslavila je ne samo Nedelje ponosa koje su se održavale u Evropi, nego i činjenicu da je zbog toga izgubila 14.000 pratilaca na Instagramu. Kada je ovaj italijanski brend lansirao kolekciju pod duginim bojama, simbol prajd pokreta na majcama, peškirima i drugim proizvodima nije se dopao hiljadama njihovih obožavalaca. Dok su se oni isključivali sa profila brenda, u Dieselu su poraz pretvorili u trijumf. Ističu da su dobili “mnogo iznenađujućih homofobnih komentara”, ali da neće prestati da slave ljubav.

Jun, mesec parada ponosa, ove godine se poklopio sa obeležavanjem 50. godišnjice Stonvolske revolucije u Njujorku. Bila je to prva pobuna LGBT zajednice protiv policijskih progona seksualnih manjina u SAD. Danas se taj datum, 28. jun, smatra početkom pokreta za gej prava u svetu. Zato nije čudo što su ekonomisti ocenili da je 2019. godine dostignut vrhunac komercijalizacije prajda. Od banaka do lanaca restorana, nikada nije bilo više kompanija koje su osetile potrebu da svoju robu obeleže duginim bojama. U prve redove stali su poznati brendovi mode i lepote. Diesel bio tek jedan od četrdeset tri najvećih, prema računici magazina WWD, koji su pustili u promet ograničena izdanja multikolornih majica, obuće i kozmetike, a sve u čast zajednice koja se bori protiv diskriminacije i zlostavljanja. Svet je ušao u eru “kapitalizma u bojama duge”, utvrđuju analitičari.

Kimberli Dru, mladu književnicu i autorku popularnog Tumblr bloga Crnačka savremena umetnost najviše zanima za koga u stvari modne kompanije prave proizvode sa znakom duge. Kao i to, koliko njih ulaže istinski napor da svim zaposlenima, sve do vrha, obezbedi obuku u oblasti diverziteta i inkluzije. - Više mi je stalo do toga da vidim kulturološki pomak, nego da kupim par papuča u duginim bojama - kaže Dru.

Brendovi vide mesec prajda kao priliku da zarade na kulturi koja sve više ulazi u glavni tok društva - smatra MI Ledžet, dizajner i osnivač američke kompanije za uniseks odeću Official Rebrand. - Brendovi ne prikazuju tragične uslove života, na primer, 35-godišnje trans-žene, koja je uz to crnkinja. Ne pokazuju porast beskućništva, depresije i samoubistava, nego uglavnom slikaju LGBT ljude koji izgledaju srećno, čisto i bogato. A ti ljudi nisu pravi reprezenti zajednice - kaže američki dizajner. Ukoliko se LGBT kultura svede na privlačan i dostupan proizvod, onda se brišu mnogi aspekti njene istorije i identiteta. Ignoriše se, na primer, činjenica da je ta kultura bila desetkovana smrtonosnom epidemijom side na koju vlada nije adekvatno odgovorila, smatra Ledžet.

Analitičari beleže da neki brendovi u isto vreme podržavaju LGBT kampanje, i rade sa fabrikama iz konzervativnih sredina. Teen Vogue ističe primer Nike koji nudi prajd proizvode i ponosi se dugogodišnjim aktivizmom, ali je u tesnim poslovnim vezama sa Kinom. Ova država je prošog marta prihvatila preporuku Ujedinjenih nacija da usvoji antidiskriminacione zakone, a samo mesec dana kasnije, LGBT sadržaji na društvenim mrežama su cenzurisani. Zapadne kompanije se zbog toga nisu bunile, bar ne javno.

Jedan broj modnih kuća je donirao deo prihoda od prodaje svojih prajd kolekcija velikim organizacijama za pomoć LGBT zajednicama, kao i kampanji Ujedinjenih nacija Slobodni i jednaki. Među njima se ističu Asos, Nordstrom i American Eagle koji su celu zaradu uplatili na račun organizacija. Drugi brendovi su pozvali poznate ličnosti da pomognu širenju svesti o LGBT pravima. Tako je glumica Lavern Koks stala na čelo H&M kolekcije Ljubav za sve i kampanje Ostani pravi, ostani svoj, Adidas je u kampanji Ljubav ujedinjuje

sarađivao sa nizom aktivista, među kojima su DJ Venus X i dreg performer Flawless Shade. Ralph Lauren je ove godine pokrenuo svoju prvu prajd kolekciju i kampanju. Logo su privremeno obukli u dugu i ponudili rodno neutralne majice, džempere, šešire i torbe. Prihod od majica i 50 posto od drugih predmeta donirali su Fondaciji Stonvol. GAP je u saradnji sa UN kampanjom napravio prajd kolekciju odeće ne samo za odrasle, nego i za decu i bebe, stavio popularne cene od 10 do 60 dolara, i za pomoć prajd pokretu odvojio 15 posto prihoda. Model Aron Filip smatra da je zarađivanje na prajdu pogrešno, te da bi brendovi mogli da podrže LGBT zajednicu pravim akcijama. Ona ističe saradnju sa brendom Dove, čija pomoć pokretu The Audre Lorde Product u Njujorku prevazišla jednostavnu novčanu pomoć, nego daje volontere koji pomažu u rešavanju pravnih problema sa kojima se suočavaju seksualne zajednice.

Suština je, međutim, u otvorenoj komunikaciji o tome koliko brendovi doniraju i gde te donacije odlaze, ističu u Teen Vogue. Navode i primer: prajd čizme brenda Doc Martens podržavaju poznatu organizaciju Trevor Projekat, omogućavajući kupcima da stoje visoko sa LGBT zajednicom. Ali, ne žele da otkriju koji procenat od prodaje čizama, vrednih 145 dolara, odlazi u prajd organizacije.

Kompanije koje se okreću prajdu samo tokom njegovog meseca, trebalo bi da se bave problemima seksualnih zajednica tokom cele godine, smatra Rob Smit, vlasnik njujorškog Fluid Projecta,

prve radnje u kojoj su izbrisane razlike među polovima. Proizvodi za žene i muškarce ovde nisu razdvojeni kao u klasičnim trgovinama, uniseks su čak toaleti i kabine za presvlačenje. Ova firma nudi model koji predlaže modnim korporacijama - pomaže druge radnje i poslove koje vode pripadnici LGBT populacije, a za podršku se obratila i brendovima kao što su Nike i Macy’s. - U 26 država Amerike i dalje možete biti legalno otpušteni sa posla kao pripadnik LGBT zajednice - objašvanja Smit, i ukazuje na to da korporacije mogu da zaštite ovu zajednicu, kad već vlasti to ne čine.

Ipak, MI Ledžet kaže da ne treba omalovažavati važnost koju ima zastava u bojama duge. - Čak i ako su motivacije komercijalne, prajd kolekcije i kampanje koje lansiraju modne korporacije mogu imati veliki uticaj. Ja sam privilegovan što mogu da nazovem svojim domom i Bruklin i Berlin. Da sam živeo na mestu gde su LGBT vrednosti manje prihvaćene, možda bi mi priznanja velikih kompanija više značile - zaključuje MI Ledžet.

Tekst: Milica Đorđević

Povezane teme

U fokusu

Otvara se kafić Saint Laurent u Parizu

Do početka pariske nedelje mode Saint Laurent će otvoriti svoj prvi kafić.

U fokusu

Umetnost u svetu luksuza

Da li smo u modnim kućama dobili najveće mecene svog vremena ili brendovi koriste vezu sa umetnošću da bi povećali vrednost svojih proizvoda?

U fokusu

Kim Kardašijan se bori protiv bolesti

Zvezdi je dijagnostikovan eritematozni lupus i reumatoidni artritis.

U fokusu

Kira Najtli je rodila drugo dete

Britanska glumica Kira Najtli rodila je drugo dete.

U fokusu

Prodaje se vila u kojoj je nekada živela Sofija Loren

Želite da živite kao prava filmska zvezda u staroj vili? Sada možete kupiti luksuznu vilu u Rimu za 19 miliona evra!

U fokusu

Grazia istraživanje – Slavni žive ispod radara

Nekada su poznati voleli da pokazuju svoje bogatstvo, ali im je sada sigurnost na vrhu liste.

U fokusu

Rinoplastika nosa: fotografije zvezda pre i posle

Zvezde sa naše liste nisu bile zadovoljne izgledom svog nosa i vredno su radile na sebi!

Intervju

Grazia intervju - Bojana Sentaler

Beograđanka koja već deset godina iz Kanade osvaja modnu scenu otkriva kako su njeni modeli postali deo stila slavnih žena.

U fokusu

Kuća sa 50 soba na italijanskoj obali – posetili smo dom Donatele Versaće

Predlažemo da zavirite u dizajnersku vilu na četiri sprata sa pogledom na jezero Mađore, luksuznim kaminom i sopstvenom bibliotekom.

U fokusu

Muževi i momci poznatih dizajnera

Muškarci koji obožavaju jedni druge i modu!

U fokusu

Obilazak ekološkog doma u grčkim planinama

Suočen sa planinama Astrake u Grčkoj, hotel Aristi Mountain Resort & Villas svojom lepotom zavodi ljubitelje prirode.

U fokusu

Inspirativno ostrvo - Formentera

Peščane plaže, bezbrižni hipici i bele kuće poput igračaka...

U fokusu

U oazi Ajurvede

Šrilančani su poklonici drevne ajurvedske medicine koja danas privlači milione stranaca, u mnogobrojne centre širom ostrva

U fokusu

U Londonu je otvoren prvi hotel koji brine o biljkama

Da li se ikada dogodilo da ste otišli na duže putovanje i kada ste se vratili zatekli sobne biljke osušene?

© Copyright 2019. All Rights Reserved, Astrology.

Developed by